nieuws

Wienerberger: We zitten op het goede spoor

bouwbreed Premium

Wienerberger heeft in de zomermaanden 18 procent meer uit de markt gehaald. Dankzij de tussensprint steeg de omzet van de baksteenfabrikant in de eerste negen maanden met 13 procent tot 1,7 miljard euro.

De gerealiseerde groei vloeit voor 8 procent voort uit de toenemende vraag. Prijsverhogingen leverden een bijdrage van 5 procent. “De ontwikkeling in het derde kwartaal laat zien dat we op het goede spoor zitten”, zegt bestuursvoorzitter Wolfgang Reithofer. “Onze inschatting bij de halfjaarcijfers was juist dat de resultaten de omzetgroei met enige vertraging volgen”. De winst voor belastingen steeg met 6 procent tot 352 miljoen euro.
Volgens Reithofer is het beeld helder. De nieuwbouw van woningen in Europa verdient de kwalificatie sterk, de Verenigde Staten doen het minder goed.
“Wienerberger zal over geheel 2006 genomen duidelijk betere resultaten laten zien. De beoogde winstgroei van 10 procent voor belastingen blijft recht overeind. De omstandigheden in Europa moeten wel goed blijven en de Amerikaanse markt niet al te veel verslechteren”.

Midden-Europa

De grootste groei haalt Wienerberger uit Midden- en Oost-Europa. De vraag in Polen, Hongarije en Roemenië maar ook Kroatië en Slowakije neemt met dubbele cijfers toe.
In West-Europa – waar de afzet 17 procent steeg – ontwikkelt de Duitse woningbouw zich als gangmaker. In alle productgroepen worden hogere omzetten genoteerd. Uit de Scandinavische en Baltische landen kwam 10 procent groei. In België en Frankrijk verkoopt Wienerberger aanzienlijk meer binnenmuurstenen.
Hoe anders is de situatie in de Verenigde Staten. Dankzij de consolidering van Robinson Brick steeg de omzet in de eerste negen maanden met 8 procent. Door de inzakkende woningmarkt daalde de afzet in dezelfde periode met 4 procent.

Organische groei

Wienerberger wedt behalve op organische groei tevens op speciale projecten om vooruitgang te boeken. Voor dit jaar heeft het concern een potje beschikbaar van 400 miljoen euro. Minstens 300 miljoen euro wordt ingezet voor het lopende investeringsplan gericht op de modernisering van fabrieken en kleine overnames. Voor de aankoop van Robinson Brick trok Wienerberger 95 miljoen euro uit.
In Groot-Brittannië hebben de Oostenrijkers Baggeridge in het vizier. Vanwege de beoordeling van de kartelautoriteit kan de inlijving pas na de jaarwisseling worden afgerond. Met de transactie is een bedrag van 131 miljoen euro gemoeid.
Wat betreft de energie rekent Reithofer op enige ontspanning. Desondanks verwacht de topman dat de energierekening in 2007 opnieuw met 45 miljoen euro zal stijgen. Reithofen denkt de hogere energiekosten te kunnen compenseren via hogere afzetprijzen.

Reageer op dit artikel