nieuws

VSB en Fundeon werken aan opleidingsloketten steigerbouw

bouwbreed

De Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) wil samen met opleidingsinstituut Fundeon drie werk- en opleidingsloketten openen. Primair richt het lesaanbod (steigerbouwer a, b en voorman) zich op aankomende steigerbouwers.

“Steigerbouw is uitdagend en niet voor de eerste de beste weggelegd. Het vak vereist kennis”, aldus Peter Hecker secretaris van de VSB. Met de opleidingen wil de VSB een ‘drempel’ wegnemen voor regionale steigerbouwbedrijven zodat er nieuwe samenwerkingverbanden ontstaan. Gedacht wordt aan locaties in Zwolle, Dordrecht en het Limburgse Nuth.
Ook bedrijven die geen lid zijn van de VSB kunnen bij de loketten terecht. “De huidige steigerbouwer bieden wij de mogelijkheid om zijn kennis op peil te houden. We gaan werken met eerder verworven competenties en toetsen op welk niveau een steigerbouwer zich bevindt. Van daaruit kan hij zich bij ons verder ontwikkelen.” Aan overheden en opdrachtgevers wil de verenging duidelijk maken dat steigerbouw een specialisme is. “Veel mensen weten niet wat steigerbouw inhoudt, terwijl het een hoogwaardig vak is dat veel verantwoordelijkheid met zich mee brengt. Steigerbouwers creëren een tijdelijke werkplek die alle gevaren moeten uitsluiten.” Hecker benadrukt dat steigerbouw niet zomaar door iedereen kan worden uitgeoefend. “We willen dat er eisen aan bedrijven worden gesteld.”

Handboek

Voor iedereen die vragen heeft over steigerbouw zijn de VSB en KOMAT/Bouwend Nederland) momenteel bezig met het schrijven van een handboek. “Er is veel informatie, maar er bestaat geen duidelijke bundel.” Volgens Hecker is de kans dat het boek een succes wordt zeker aanwezig. “We krijgen elke dag diverse vragen per telefoon en email, waarvan vele van technische aard. Die zijn niet één, twee, drie te beantwoorden.”

Reageer op dit artikel