nieuws

Veertig miljoen voor Kanjermonumenten

bouwbreed Premium

Negen Kanjermonumenten hebben voor 40 miljoen euro subsidie toegewezen gekregen. De toewijzing komt van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) namens minister Van der Hoeven (OCW). Dit gebeurde in de Maria van Jessekerk in Delft, één van de ontvangende monumenten.

Negen Kanjermonumenten hebben voor 40 miljoen euro subsidie toegewezen gekregen. De toewijzing komt van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) namens minister Van der Hoeven (OCW). Dit gebeurde in de Maria van Jessekerk in Delft, één van de ontvangende monumenten.
Kanjermonumenten, waarvan Nederland er 66 telt, zijn beeldbepalende gebouwen in een historische omgeving die sterk bijdragen aan de identiteit van een gebied. Zij hebben een restauratie-achterstand van minimaal een miljoen euro. Dit betreft bij de Maria van Jessekerk restauratie van het orgel, onderdeel van de totale restauratiekosten die wél meer dan een miljoen bedragen.
Met deze laatste subsidiestroom moeten de monumenten de klus klaren. Huys Amerongen krijgt 4 miljoen, Kasteel Ter Haar in Haarzuilens 10,2 miljoen, St. Laurenskerk in Alkmaar 1,1 miljoen, St. Vituskerk, Hilversum 4 miljoen, Maria van Jessekerk: 400.000 euro, Pieterskerk in Leiden 2,6 miljoen, Onze Lieve Vrouwekerk in Breda 1,1 miljoen, Vestingwerken, Den Bosch: 2,9 miljoen, St. Jan in Den Bosch: 13,7 miljoen.
Met deze subsidies is de continu ï teit van de restauraties gewaarborgd, en van de vakmensen die op deze projecten werkzaam zijn, aldus de woordvoerder van RACM.

Reageer op dit artikel