nieuws

Skanska krijgt prijs voor ‘stil’ asfalt

bouwbreed Premium

Skanska heeft van de Zweedse rijkswaterstaat (vägverket) de milieuprijs 2006 gekregen voor de ontwikkeling van een nieuw type geluiddempend asfalt, dat speciaal is toegesneden op de klimaatverhoudingen van Noord-Europa. Op een aantal proeftrajecten blijkt het asfalt de praktijktests met glans te hebben doorstaan, zo constateren de rijkswegenbeheerders. Concreet is sprake van een halvering van het geluidsniveau.

Skanska heeft van de Zweedse rijkswaterstaat (vägverket) de milieuprijs 2006 gekregen voor de ontwikkeling van een nieuw type geluiddempend asfalt, dat speciaal is toegesneden op de klimaatverhoudingen van Noord-Europa. Op een aantal proeftrajecten blijkt het asfalt de praktijktests met glans te hebben doorstaan, zo constateren de rijkswegenbeheerders. Concreet is sprake van een halvering van het geluidsniveau.
Zweden en vergelijkbare sneeuwrijke landen, zoals Noorwegen en Finland, hebben vanwege de specifieke weersomstandigheden tot dusver nog nauwelijks wegen met geluiddempend asfalt aangelegd. Dat houdt primair verband met de hogere kosten voor onderhoud als gevolg van onder meer het gebruik van spijkerbanden. Volgens vägverket kan aan de achterstand dankzij de ontwikkelingsinzet van Skanska nu worden ingehaald. Het concern heeft daarbij gebruik gemaakt van de bestaande productietechnieken maar de structuur van het ‘stille asfalt’ is duidelijk anders en in die zin uniek.

Reageer op dit artikel