nieuws

‘Ontwikkeling van Norfolk-terrein is soloactie ontwerpers’

bouwbreed

Prachtig, die plannen voor de toekomst van de Scheveningse haven en het Norfolkterrein die vier ontwikkelaars onlangs presenteerden. Maar waar blijft de visafslag in deze ontwerpen?

Deze vraag stelt zich directeur Johan van Nieuwenhuijzen van United Fish Auctions, waar de Scheveningse visafslag onder valt. Hij vindt dat de vis er maar bekaaid afkomt. “Het zijn prachtige plannen, maar ik had eigenlijk verwacht dat de ontwikkelaars mij zouden benaderen en mijn ideeën als uitgangspunt zouden nemen. Ik ben al jaren met het onderwerp bezig, samen met andere bedrijven in de haven. De aandacht voor de visafslag in deze plannen, valt mij een beetje tegen.”
Voor Van Nieuwenhuijzen staat een ding als een paal boven water: de visafslag blijft zitten waar hij zit. “Een haven moet je functioneel beheren. Als wij naar het Norfolkterrein zouden gaan, en de kade wordt gebruikt voor huizenbouw, heeft dat grote gevolgen voor de bedrijven tegenover ons, zoals Den Heijer. Zij zullen dan allerlei beperkingen opgelegd krijgen wat betreft geluid en uitlaatgassen. De huidige bewoners van woningen boven havenbedrijven klagen nu al over geluidsoverlast.”

Efficiënter

Van Nieuwenhuijzen zou graag op de huidige plek van de visafslag een efficiënter pand neerzetten met een kleiner vloeroppervlak. “Ons pand is nog van 1963, toen ook haringvangst deel uitmaakte van de activiteiten. Nu zijn we eigenlijk te groot. Een aantal bedrijven om ons heen wil juist graag uitbreiden qua vloeroppervlak. Dat kan hier allemaal prachtig.”
Het bouwen van woningen aan een dure kade, vat Van Nieuwenhuijzen zijn gedachten samen, is gewoon niet logisch. “De Noordzee is de drukst bevaren zee ter wereld. In Scheveningen is grote behoefte aan ruimte voor havengebonden bedrijven. De ruimte die er is, moeten we goed benutten! Het aantal aanlandingen bij de visafslag is dit jaar met 20 procent gegroeid, en volgend jaar verwachten we weer te groeien. Er liggen grote kansen voor uitbreiding van havenactiviteiten. Waarom bijvoorbeeld niet offshoreactiviteiten aantrekken, zoals in IJmuiden?”

Trekpleister

Naast grote aandacht voor de visafslag pleit Van Nieuwenhuijzen voor de haven als toeristische trekpleister het hele jaar door. “Nu valt er in de wintermaanden weinig te beleven. Ik denk dus aan meer retailbedrijven, horeca, maar ook een toeristisch zeeaquarium in een mooi, opvallend gebouw. Ook het productschap vis zou hier prima een plek kunnen krijgen.”
Van Nieuwenhuijzen gaat ervan uit dat zijn plan door de gemeente Den Haag als basis wordt genomen bij de besluitvorming over de toekomst van de haven en het Norfolkterrein. “Ik wil bovendien nu wel eens spijkers met koppen slaan. Gezien de ontwikkeling van de Europese visserij is het hard nodig dat we de haven efficiënter inrichten. Uitstel leidt tot inkomstenderving. Ik wil nu gewoon met een schop aan de gang gaan.”
Het Haagse college van B en W brengt begin 2007 advies uit, laat een woordvoerder van wethouder Marnix Norder (bouwen) weten. In de overweging zullen ook zeker de ideeën van de visafslag worden meegenomen. “Het uitgangspunt is dat de visserij een goede plek krijgt. Waar precies, is nog niet bekend.” De gemeente heeft de plannen van de vier ontwikkelaars afgekocht, zodat zij de vrijheid heeft uit verschillende plannen de beste onderdelen te kiezen.”

Reageer op dit artikel