nieuws

Legionellabestrijding via open-bussysteem

bouwbreed Premium

VSH Flow Control ontwikkelde een open-bussysteem dat via een gebouwbeheersysteem legionellabacteriën in douchewater bestrijdt. Met het systeem voldoet een beheerder volgens de leverancier uit Almere aan zijn wettelijke verplichtingen om deugdelijk water te leveren aan elk tappunt om legionellabesmettingen te voorkomen.

Een trend, noemt VSH de koppeling tussen een douche-installatie en een nieuw of bestaand gebouwbeheersysteem. Deze laatste voorziening regelt onder meer de verwarming, de ventilatie en de douche-installatie. Als daarop ook het beheersysteem voor de legionellabestrijding wordt aangesloten regelt het gebouwbeheersysteem ook alle activiteiten die de groei van de legionellabacterie inperken.
VSH combineert beide systemen met behulp van de Conbus, een eigen variant op de veldbus van VSH’s Duitse zusterbedrijf Conti. Die draaide aanvankelijk alleen op het bijbehorende gesloten communicatieprotocol. De huidige versie maakt gebruik van de European Installation oftewel EIB. Met dit open protocol communiceert de veldbus met gebouwbeheersystemen van onder meer Johnson Controls, Priva en Siemens.

Douchemodules

Het systeem van VSH is opgebouwd uit douchemodules waarop de bedieningsknop, het magneetventiel en de temperatuurvoeler zijn aangesloten. Een veldbuskabel verbindt de modules met het gebouwbeheersysteem. Met deze integratie vervalt de eigen aansluitkast voor de legionella-installatie.
De leverancier adviseert als een losstaand of geïntegreerd systeem voor kleine, grote en ingewikkelde installaties.
Met het open protocol kan de beheerder het gebruik van de douche-installatie automatiseren en bijvoorbeeld kort de kranen openzetten om een groep schoolkinderen na de sportles af te spoelen of langer voor bejaarden die moeilijk ter been zijn. Het gebouwbeheersysteem houdt ook de temperatuur van het douchewater in de gaten en voorkomt zo verbranding. Het water stroomt wanneer de gebruiker met het indrukken van een knop het magneetventiel opent.
Afhankelijk van de programmering komt telkens één douchekop in gebruik, een beperkt aantal of de hele installatie. Dat laatste is bijvoorbeeld nodig bij het periodieke doorspoelen van de leidingen om biofilm en daarmee de leefomgeving van de legionellabacterie te verwijderen.

Spoelen

VSH constateert een groeiende belangstelling voor spoelen met koud in plaats van met heet water. Voor dat laatste moet het water 65 tot 70 graden Celsius zijn.
Een installatie moet minstens tien minuten gespoeld; alleen een grote en dus dure boiler of ketel kan voldoende heet water leveren.
Het systeem kan bijvoorbeeld de verbruiksgegevens voor de hele doucheruimte bijhouden of voor elke douchekop afzonderlijk. In het verlengde daarvan kan het systeem onder meer ook het aantal toiletspoelingen registreren en het aantal malen dat een wastafel wordt gebruikt.
Het systeem houdt ook de wettelijk verplichte registraties bij zodat de beheerder kan aantonen dat hij aan zijn verplichtingen heeft voldaan om deugdelijk water te leveren aan elk tappunt om legionellabesmettingen te voorkomen.

Reageer op dit artikel