nieuws

Lafarge vindt ruimtevoor prijsstijgingen

bouwbreed

Lafarge ziet goede kansen zijn winstmarges verder op te rekken. Topman Bruno Lafont van het grootste bouwstoffenconcern ter wereld verwacht dit jaar met prijsstijgingen de toenemende kosten ruimschoots te kunnen compenseren.

In het derde kwartaal slaagde de bouwstoffenreus zijn omzet met 12 procent op te voeren tot 5,1 miljard euro. De winst steeg met 32 procent naar 548 miljoen euro.
In de eerste negen maanden 2006 heeft Lafarge al een omzet weggezet van 13,9 miljard euro. Het bedrag ligt 18 procent boven de prestatie in dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg de eerste drie kwartalen met 42 procent tot 1,1 miljard euro.
De cementbedrijven van Lafarge voerden in de eerste negen maanden van het jaar de operatieve marge op van 20,4 naar 21,3 procent. De omzet steeg in het tijdvak met 18,4 procent tot 7,3 miljard euro. In het derde kwartaal flauwde de groei af naar het nog altijd hoge niveau van 12,2 procent.

Initiatieven

Bij de cementtak zijn de vooruitzichten buitengewoon gunstig. In vrijwel alle markten neemt de vraag toe en worden prijsstijgingen voor lief genomen. In de belangrijke groeimarkten neemt Lafarge versneld initiatieven om de capaciteit te verhogen.
In de sector toeslagstoffen & beton nam de omzet in het eerste driekwart van het jaar met 22,8 procent toe tot 4,8 miljard euro. De winst groeide met bijna de helft tot 423 miljoen euro. In Arizona en de regio Chicago werden strategische aankopen gedaan om de positie in de Verenigde Staten te consolideren. Een belangrijke bijdrage komt van de hoogwaardige betonproducten. Zo nam de verkoop van het zelfverdichtende en hoogvloeibare Agilia-beton in de eerste negen maanden van het jaar met 37 procent.

Dakenbouw

In het segment dakenbouw steeg van januari tot en met september de omzet bij Lafarge met 7,4 procent tot 1,2 miljard euro. In het derde kwartaal trok de groei met 8,7 procent aan. In Duitsland zijn tekenen van herstel.
De omzet van de gipsdivisie steeg in de eerste negen maanden met 12,4 procent tot 1,2 miljard euro. In Marokko werd een nieuwe productielijn in gebruik genomen. Door de verdubbeling en modernisering van de capaciteit van fabriek Buchanan nabij New York versterkte Lafarge zijn positie op de Noord-Amerikaanse markt als hoogwaardige prijsvechter.
Lafarge is werkgever van 80.000 mensen in 76 landen.

Reageer op dit artikel