nieuws

Keijts wil structureel onderzoek van gehele kust

bouwbreed Premium

De overheid moet met baggeraars en kennisinstituten een structureel meerjarenplan ontwikkelen over de 700 kilometer lange Nederlandse kustlijn. Dat meent directeur-generaal van Rijkswaterstaat Bert Keijts. “Een nieuwe kust bouwen kost tijd. We moeten de komende tien jaar met ideeën komen en op kleine schaal testen.”

De overheid moet met baggeraars en kennisinstituten een structureel meerjarenplan ontwikkelen over de 700 kilometer lange Nederlandse kustlijn. Dat meent directeur-generaal van Rijkswaterstaat Bert Keijts. “Een nieuwe kust bouwen kost tijd. We moeten de komende tien jaar met ideeën komen en op kleine schaal testen.”
Keijts vindt dat er tot dusverre te ‘versnipperd’ wordt onderzocht en is van mening dat er enkele tientallen miljoenen euro’s nodig zijn voor onderzoek. Volgens hem is onduidelijk hoe de kustlijn verandert en hoe de kust een rol kan spelen bij meervoudig ruimtegebruik. “Er zijn te veel ad hoc initiatieven. Ik ga er met de nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat over praten. De politiek moet het op de agenda zetten en ook voor Rijkswaterstaat is een rol weggelegd.”
De directeur-generaal ziet in dat onder meer het fileprobleem meer nijpend is, maar denkt dat er tien jaar ‘nadat Nederland officieel erkent heeft dat de zeespiegel de komende 100 jaar met 1 meter stijgt’ maatschappelijk gezien voldoende draagvlak is. “De context verandert. Daarop moet de overheid anticiperen. We weten meer dan onze voorvaderen. Nieuwe inzichten kunnen we ook aan het buitenland presenteren.” Keijts zei dit gisteren tegen Cobouw in Egmond aan Zee waar de eerste paal voor het proefproject Ecobeach van BAM en Rijkswaterstaat in het strand werd geslagen. Ecobeach is een aanvulling op zandsuppleties. Met de uitvinding van de Deen Poul Jacobsen kan het zand dat door de zee wordt aangevoerd beter door het strand worden vastgehouden, waardoor een breder en droger strand ontstaat. Ondanks succesvolle resultaten in Denemarken, Ghana en Maleisië is onduidelijk of het door BAM naar Nederland gehaald concept ook werkt bij de stranden in de gemeente Bergen. Een wetenschappelijke onderbouwing bestaat nog niet. BAM boort met het project een Nichemarkt aan en draagt alle risico’s. “No cure no pay”, aldus Keijts. Bestuurslid Nico de Vries van de Koninklijke BAM groep meent dat de Ecobeach ‘veel kan bijdragen aan kustveiligheid’. De Vries ziet waterwering als belangrijk innovatieterrein voor de bouw. “Om te kunnen innoveren is een goed klimaat nodig. Dat verandert gelukkig. Wij waarderen de open-mind van Rijkswaterstaat.”
Het proefproject Ecobeach moet in drie jaar tijd zorgen voor een aanwas van 400 kubieke meter zand. De komende drie weken plaatst BAM in twee proefvakken van 3 kilometer in de lengterichting om de 100 meter een aantal drainagebuizen. In de zeerichting staan de buizen ongeveer 10 meter uit elkaar. Aan de bovenzijde zijn de buizen voorzien van een afsluitende ontluchtingsdop. Met het Argus monitoringsyteem worden profielmetingen en cameraopnames gemaakt.

Reageer op dit artikel