nieuws

Investeringen winkelvastgoeddrie keer zo hoog als in 2004

bouwbreed Premium

De beleggingen in Europese winkelcentra zijn in de eerste negen maanden van het jaar met 50 procent toegenomen. Vergeleken met 2004 werd bijna drie keer zo veel geld gestoken in de winkels.

Volgens vastgoedspecialist Jones Lange LaSalle vloeide op het Europese continent in de periode januari-september 14,6 miljard euro naar de winkels. Gekeken is alleen naar investeringen groter dan 5 miljoen euro. Naar schatting lopen de winkelbeleggingen dit jaar op tot boven de 20 miljard euro. “Duitsland blijft voorlopig de meest actieve markt”, stelt directeur Jeremy Eddy. “De belangstelling van beleggers voor Midden- en Oost-Europa blijft groot. Rusland zal waarschijnlijk in 2007 een sterk jaar doormaken”.
Eddy attendeert op de aantrekkelijke nieuwe markten Oekraïne, Roemenië en Turkije. Landen als Frankrijk, Portugal en Italië laten geen nieuwe impulsen zien.
Bijna een derde van al het in de winkelmarkt geïnvesteerde geld kwam de eerste negen maanden van het jaar in Duitsland terecht: 4,4 miljard euro. Polen is met 2 miljard euro een goede tweede. Het land profiteerde van de komst van Casino en Apollo. Zweden (1,8 miljard euro) staat nummer drie op de lijst van populairste landen om te investeren. Volgens Jones Lang LaSalle wordt de markt dit jaar gedomineerd door portefeuilletransacties. In Duitsland en Zweden maakten dit soort investeringen 46 procent uit van alle transacties. In Midden-Europa bedraagt het aandeel zelfs 60 procent. De Britten nemen op het Europese continent een kwart van alle investeringen in winkelvastgoed voor hun reke ning.

Reageer op dit artikel