nieuws

Huis van glas en staal in hartje stad

bouwbreed Premium

De Groningse architect Eric de Leeuw heeft in samenwerking met DAAD Architecten in Beilen een opmerkelijk woonhuis ontworpen. Het is een vijf verdiepingen hoog glazen huis, dat staat aan het Gedempte Zuiderdiep in hartje binnenstad.

Het gebouw is grotendeels opgebouwd uit glas en staal. De bovenste drie verdiepingen hebben binnen de gevel van enkel glas een spouw van ongeveer 1 meter breed.
Daarbinnen bevindt zich het eigenlijke huis met gevels, die zijn gemaakt van stucwerk van leem, mdf-platen en vouwschuifpuien. Het huis is zo duurzaam mogelijk gebouwd, met onder meer zonneboiler en houten balklagen. Verder wordt hemel- en afvalwater opgeslagen en waar mogelijk, onder meer voor de daktuin, hergebruikt. De leefruimte kan, afhankelijk van het seizoen, met de ‘spouw’ worden uitgebreid.
Het huis meet 6 bij 12 meter en heeft vijf verdiepingen. Op straatniveau is een atelierachtige ruimte met daarin onder meer een paardenbox. De verdieping daarboven is open en wordt ingericht als tuin. De drie bovenste verdiepingen bevatten een eetkeuken, woonkamer, slaapverdieping met op het dak een terras. Het huis staat op forse vierkante kolommen van meer dan 11 meter lang.
Het stadsbestuur van Groningen wil binnen de bestaande voorraad niet minder dan 10.000 woningen erbij realiseren. Daarom heeft het de mogelijkheid geschapen om op diverse plaatsen in de historische kern tot vijf verdiepingen hoog te bouwen. De gemiddelde bouwhoogte is nu drie verdiepingen. Optoppen op bestaande panden gebeurt daardoor regelmatig. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Lighthouses van architectenbureau DAAD en projectontwikkelaar Christophe de Jongh.

Paardenbox

Opdrachtgevers voor het glazen huis zijn projectontwikkelaar Wouter Hoogland en woonhuismakelaar Hanna Versteegh.
“Een paardenbox. Ja. We hebben veel paard gereden en we vonden het leuk om een halteplaats te creëren. Als mensen een lange rit maken, willen ze op een dagmars afstand kunnen overnachten. Zo’n soort gedachte”, verklaar Hoogland de keuze voor een paardenbox. In december gaan we verhuizen. Dan is de slaapverdieping klaar en ik hoop 80 procent van de rest. Maar we hebben geen haast”.
“Eigenlijk is de verhouding tussen bruto en netto vloeroppervlak van het huis volkomen zoek. Per verdieping is die 60 vierkante meter bruto tegen 36 netto. Maar het leuke is dat een kwart van de omloop open kan, zodat er grote serre-achtige ruimten ontstaan. In de glasgevels zijn allerlei typen deuren en ramen aangebracht, die naar achteren, naar opzij of gecombineerd draaien of schuiven”, steekt Hoogland zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken.

Reageer op dit artikel