nieuws

Heijmans introduceert waterwoningen

bouwbreed Premium

Bouwbedrijf Heijmans bindt de strijd aan met het wassende water. Het bedrijf brengt vier nieuwe woningtypen op de markt, bestemd voor waterrijke gebieden en hebben de naam WaterWonen-projecten.

De concepten spelen in op de klimaatsverandering waardoor Nederland steeds natter wordt.
“Gelet op de wateropgave waarvoor de overheid zich gesteld ziet, is publiek private samenwerking bij zulke projecten een serieuze optie”, aldus een toelichting. “WaterWonen kan dan bijdragen aan de oplossing en bekostiging van waterwerende maatregelen en landschapsontwikkeling.”
Het bedrijf wil risicodragende investeringen doen en verschillende posities inzetten voor de ontwikkeling van de nieuwe woningen. “Denk aan Meerstad in Groningen, Zuidplaspolder of Groote Wielen in ‘s-Hertogenbosch”, zegt G. Hoefsloot, voorzitter van de raad van bestuur van Heijmans.

Havengebieden

Hij verwacht dat het eerste WaterWonen-project over twee jaar is voltooid. Binnenkort beginnen drie pilotprojecten.
Inmiddels is samenwerking gezocht met verschillende partijen waaronder architectenbureau’s als West 8, Artes en Benthem & Crouwel en kennisinstituten zoals Staasbosbeheer en, SEV en Nivov.
De woningtypen zijn bestemd voor zowel gebiedsontwikkelingen in stedelijke havengebieden en kanaalzones als om polders, uiterwaarden en waterrijke recreatiegebieden.
Het eerste nieuwe woningtype houdt rekening met veel waterpeilfluctuaties. “Bij hoog water is het water de buitenruimte, bij laag water ontstaat een gemeenschappelijk park van uiterwaarden”, zo licht het bedrijf toe.
Daarnaast gaat het om drijvende huizen dan wel woningen op palen. Dit woningtype is bestemd voor de uiterwaarden van de rivieren. Verder staat stedelijke wonen op het programma. Hierbij denkt Heij-mans aan grondgebonden huizen in voormalige havengebieden en kanaalzones van steden. Het water ligt daarbij als een soort park voor de deur. “Het gaat hier om stasdswoningen of appartementen met kleinschalige buitenruimte”, aldus het bouwbedrijf.

Watersporters

Het laatste woningtype is bestemd voor gebieden met waterrecreatie. Ze moeten vooral aantrekkelijk zijn voor watersporters. De huizen kunnen grondgebonden of drijvend zijn. Waarbij de nadruk ligt op bungalows en appartementen.

Reageer op dit artikel