nieuws

Grootverbruikers willen kerncentrale

bouwbreed

Een aantal grote industriële energie-intensieve bedrijven in België heeft plannen een belang te nemen in een nieuw te bouwen kerncentrale om verzekerd te zijn van een gegarandeerde energiebevoorrading en stabiele en concurrentiële prijzen. Dat heeft directeur Thomas Leysen van de Belgische metaalgroep Umicore bekendgemaakt.

Een aantal grote industriële energie-intensieve bedrijven in België heeft plannen een belang te nemen in een nieuw te bouwen kerncentrale om verzekerd te zijn van een gegarandeerde energiebevoorrading en stabiele en concurrentiële prijzen. Dat heeft directeur Thomas Leysen van de Belgische metaalgroep Umicore bekendgemaakt.
Volgens Leysen kan België niet zonder kernenergie omdat daarvoor de komende dertig tot veertig jaar geen alternatief bestaat. Toch heeft de regering-Verhofstadt I in 2002 onder druk van de Groenen besloten om de zeven kencentrales in België tussen 2014 en 2025 te sluiten. Inmiddels klinkt de roep om de uitstap uit de kernenergie ongedaan te maken steeds luider, zowel in de industrie en bij wetenschappers, maar ook bij de niet-linkse politieke partijen.
De grootverbruikers zijn zeer ontevreden over de liberalisering van de elektriciteitsmarkt in België, waar het monopolie van Electrabel, voor 100 procent in handen van het Franse Suez, nog altijd niet is doorbroken.
Vooral het feit dat daardoor de stroomprijzen voor de grootverbruikers de afgelopen jaren 40 procent sneller zijn gestegen dan in de buurlanden, zit deze bedrijven dwars.
Zeven grootverbruikers, waaronder Arcelor Mittal, Solvay, BASF Antwerpen en Umicore hebben onlangs de vereniging Blue Sky opgericht om samen met de elektriciteitsproducenten te onderhandelen over een gegarandeerde afname van stroom tegen een redelijke en concurrentiele prijs.

Reageer op dit artikel