nieuws

Gespecialiseerde internetveiling bouwmaterieel dichtbij

bouwbreed

U betaalt het bedrag dat u biedt en daar komt alleen de btw bij, garandeert Start-end. Het veilinghuis noemt zijn inventarisveiling de enige internetveiling die geen veilingkosten rekent. Het bedrijf wil op termijn voor de bouwnijverheid een gespecialiseerde internetveiling bieden.

Bij het schrijven van dit artikel bood www.inventarisveiling.nl één graafmachine aan; een Hitachi EX 60 met 18.425 euro als voorlopig hoogste bod. De veiling voor deze machine sluit over twee weken. Bouwmaterieel komt vooralsnog terecht in de categorie Transport en Vervoer/Overig. Op termijn ruimt de internetveiling een aparte rubriek in voor bouwmachines. Wanneer dat gebeurt hangt volgens directeur Hendrik Jan van Es mede af van de belangstelling uit de bedrijfstak.
Start-end veilt periodiek via internet bedrijfsinventarissen. De nieuwste activiteit is de veiling van gebruikte machines voor metaalbewerkingen, legt Van Es uit. Die veiling kwam er op initiatief van de bedrijfstak. Ondernemers kunnen zo materieel inruilen en overtollige machines verkopen op het moment dat ze niet meer nodig zijn. Daarmee neemt voor de koper de kans toe om de machine van zijn keuze nog in bedrijf te zien. Handelaren krijgen via de internetveiling een neutraal verkoopkanaal.
Van Es laat de aangeboden machines maandelijks veilen. Dat gebeurt altijd op de eerste maandag van de maand en sluit op de eerste woensdag van de maand. Tussen de veilingen door blijft het aanbod zichtbaar. Gegadigden kunnen een machine op elk moment kopen. Het gevraagde bedrag is altijd exclusief btw. De koper ontvangt via e-mail een factuur en stort het aankoopbedrag op de bankrekening van de Stichting Beheer Derden Gelden. Daarna kan de koper zijn aanwinst ophalen; de stichting rekent met de verkoper af.

Vergoeding

De online-veiling van Start-end werkt volledig automatisch. Kopers moeten zich eerst inschrijven voordat ze, al dan niet geautomatiseerd, kunnen bieden. Verkopers krijgen een eigen contactpersoon en betalen het veilinghuis een vergoeding voor de geleverde diensten. Dat is een percentage van de opbrengst; het bedrijf stelt de hoogte vooraf van geval tot geval af. De verkoper betaalt niets wanneer zijn inbreng onverkocht blijft. Verkopers kunnen de voortgang van de veiling online volgen.
Kopers die met biedingen een machine willen verwerven moeten zich realiseren dat ze hun bod niet kunnen herzien. De winnende bieder moet binnen de gestelde termijn betalen en zelf zijn aanwinst (laten) verladen en vervoeren. Wordt het geveilde object niet afgehaald dan houdt Start-end 10 procent van het factuurbedrag voor zichzelf in om de gemaakte kosten mee te compenseren. Start-end organiseert sinds 1999 (inter)nationaal veilingen van bedrijfsactiva. Internationaal werkt het veilinghuis samen met Go Industry. Van Es zegt met www.inventarisveiling.nl meer dan 10.000 bedrijven te bereiken die regelmatig interesse tonen in het kopen van bedrijfsactiva. Naast bedrijven brengen ook curatoren en banken deze activa in.

Reageer op dit artikel