nieuws

Frans bouwconcern Vinci nu doelwitovernamegeruchten

bouwbreed Premium

Het Europese investeringsfonds Permira zou het oog hebben laten vallen op het Franse bouw- en concessiebedrijf Vinci, één van de grootste bouwers van Europa. Op de effectenbeurs van Parijs ging de koers van Vinci deze week met 3 procent omhoog na aanhoudende overnamegeruchten.

Sinds begin dit jaar zijn de aandelen Vinci bijna 30 procent duurder geworden. Tegen de huidige koers ligt de beurswaarde op ongeveer 22 miljard euro. Het hoofdkantoor in Parijs meldt niets te weten over een eventueel bod.
De grote investeringsbedrijven beschikken over honderden miljarden aan kapitaal, waarmee zelfs de grootste bedrijven ter wereld niet meer veilig zijn. Vorige week nog werd bekend dat twee van deze fondsen, Texas Pacific Group en First Reserve Corporation, een bod van 2,1 miljard hebben uitgebracht op het Britse Amec. Het nu genoemde doelwit Vinci haalde over de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 18,4 miljard euro, waarbij de bouw- en wegenbouwdochter Eurovia de grootste bijdragen leveren. Het bedrijf beschikt over een groot aantal langlopende concessies voor wegen en bruggen in Frankrijk zelf en vele andere landen. Begin dit jaar werd ook de Franse autowegenexploitant ASF ingelijfd. Dergelijke concessies bieden investeerders een gegarandeerde inkomensstroom voor meestal dertig jaar.
Vinci was eerder dit jaar het doelwit van een overnamepoging van het eveneens Franse Veolia. Dat werd na een harde afwijzing van de directie echter al snel afgeblazen.

Reageer op dit artikel