nieuws

Eerst carrière, dan salaris

bouwbreed Premium

Afgestudeerden van technische opleidingen die aan hun eerste baan beginnen, vinden carrièreperspectief belangrijker dan salaris. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Tussen droom en werkelijkheid: werk na een technische studie’ van technologietijdschrift De Ingenieur en gefinancierd door het Platform Beta Techniek.

Afgestudeerden van technische opleidingen die aan hun eerste baan beginnen, vinden carrièreperspectief belangrijker dan salaris. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Tussen droom en werkelijkheid: werk na een technische studie’ van technologietijdschrift De Ingenieur en gefinancierd door het Platform Beta Techniek.
Vierhonderd studerende en werkende technici kregen vragen voorgelegd over de eisen die ze aan hun eerste baan stellen, de aansluiting tussen opleiding en arbeidsmarkt en de ervaringen tijdens de eerste baan. Met het onderzoek wilde De Ingenieur achterhalen of techneuten serieus nadenken over hun carrière, of ‘prutsers zijn die altijd maar met schroevendraaiers in de weer zijn’, aldus Ed van Eunen die als adviseur betrokken is bij het onderzoek. “Het idee was om een beeld te krijgen van de afstuderenden. Wat motiveert hen bij de keuze voor een eerste baan?”
Het onderzoek bracht aan het licht dat de helft van de afstuderenden bij het bepalen waar ze gaan werken, het doorslaggevend vindt of de baan een eerste stap is op weg naar een goede carrière. “Dertig procent wil de op de opleiding geleerde technische kennis in de praktijk kunnen brengen. Daarna kijken ze pas naar het salaris. Dit geldt ook voor de ondervraagden die al werken, als ze terugkeken naar de periode waarin ze op zoek waren naar een baan.”
Als die zoekperiode al aanwezig was: meer dan de helft van de afgestudeerden had direct na het behalen van het diploma al een baan. Wel vindt het merendeel van de ondervraagden dat de opleiding te weinig doet om studenten aan bedrijven te koppelen. “Ze hebben het gevoel dat ze als baby een sollicitatiegesprek ingaan”, verwoordt Van Eunen. “De opleidingen zouden volgens hen veel meer aandacht moeten besteden aan de arbeidsmarkt en solliciteren. Ze zijn meer te spreken over de vele pogingen die bedrijven zelf doen om met studenten in contact te komen.”

Droombaan

Ten slotte onderzocht Van Eunen ook hoe de droombaan van de gemiddelde techneut eruit ziet. “Ruimte voor onderzoek en ontwikkeling staat op nummer één bij ze. Dus vooral werkzaamheden die in het verlengde van hun studie liggen. Commercie, productie en uitvoering zijn veel minder populair.”

Reageer op dit artikel