nieuws

Aluminiumconcern Alcoa schrapt wereldwijd 6700 banen

bouwbreed Premium

Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa schrapt het komende jaar wereldwijd ongeveer 6700 banen. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt.

Ook brengt het concern een bedrijfsonderdeel met 6400 werknemers onder in een samenwerkingsverband met het Noorse conglomeraat Orkla, met de bedoeling dat eventueel naar de beurs te brengen. De meeste banen verdwijnen bij de aluminiumproductie voor de autoindustrie door de sluiting van een fabriek in Portugal en een reorganisatie van de activiteiten in de Verenigde Staten en Mexico. Daardoor komen 4800 werknemers op straat te staan. Ook wordt ingegrepen bij andere productieonderdelen, waardoor nog eens ongeveer 2000 banen verdwijnen. Alcoa brengt verder zijn activiteiten op het gebied van het vormen van zachte legeringen onder in een samenwerkingsverband met het aluminiumbedrijf Sapa Group van Orkla. De Noren krijgen daarin een meerderheidsbelang. Naar verwachting zal dit samenwerkingsverband aan het einde van het eerste kwartaal van 2007 worden gevormd, mits de kartelautoriteiten hun goedkeuring geven.
Het concern verwacht met de ontslagen jaarlijks 125 miljoen dollar voor belastingen te kunnen besparen. Ook denkt Alcoa via het samenwerkingsverband met Orkla zich beter te kunnen concentreren op goed presterende activiteiten. Alcoa telt wereldwijd 129.000 werknemers in 44 landen en heeft ook een vestiging in het Brabantse Drunen.

Reageer op dit artikel