nieuws

VNG stelt actieplan brandveiligheid op

bouwbreed Premium

De VNG is in gesprek met de ministeries van Binnenlandse Zaken en VROM over het opstellen van een actieprogramma brandveiligheid. Arjen Konijnenberg van de belangbehartiger voor gemeenten sluit niet uit dat er ambassadeurs worden ingezet om definitief af te rekenen met de leemtes in het handhavingsbeleid.

Hoewel het eerste overleg al heeft plaatsgevonden, is nog niet concreet wat het overleg zal opleveren. Gesproken wordt over hoe expertise kan worden gebundeld en welke aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Duidelijk is volgens Konijnenberg dat de aanbevelingen opgenomen in het Schipholrapport serieus worden genomen. De wetgeving rond brandveiligheid noemt hij ‘multi-interpretabel’. “We gaan kijken wat we met de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid kunnen doen. We moeten bezien hoe we de nieuwe inzichten kunnen implementeren. Mosterd na de maaltijd? Nee.” Hij verzekert dat de plannen met spoed worden uitgewerkt, maar een keiharde opleveringsdatum is er niet.
Konijnberg meent dat het actieprogramma vergelijkbaar zal zijn met het project ‘Slagen voor Veiligheid’ dat naar aanleiding van de rampen in Enschede en Volendam is opgesteld. Dat project leverde een lijst van 150 actiepunten op. Een taskforce coördineert en regisseert de uitvoering ervan. Naast een actieprogramma werkt de VNG aan een checklist voor gemeentelijke toezichthouders. Deze is bedoeld voor het beoordelen van bouwvergunningsaanvragen, toezicht en handhaving.

Verontrusting

Een aantal burgemeesters en brandweercomandanten sprak de afgelopen weken zijn verontrusting uit over de brandveiligheid van gebouwen. Burgemeester Opstelten liet het uitzetcentrum voor asielzoekers bij Rotterdam Airport onderzoeken en nam direct maatregelen, omdat er tekortkomingen werden aangetroffen. In Purmerend hield de brandweer de opening van het nieuwe transitorium in het Waterlandziekenhuis tegen. “Bij een reguliere bouwtoezichtcontrole ontdekten we dat de brandcompartimentering niet goed was uitgevoerd. We onderzoeken nu een rapportage van de revisietekening. Vandaag weten we meer”, aldus Sietzke Vermeulen namens de gemeente. Ook de brandveiligheid van vrouwengevangenis Ter Peel in de gemeente Sevenum rammelt. De burgemeester dreigt de penitentiaire inrichting te sluiten als de risico’s niet binnen drie maanden zijn verholpen.

Reageer op dit artikel