nieuws

Utrecht onderzoekt verzakkingen wijk Hoograven

bouwbreed

Sloop- en saneringwerkzaamheden in de Utrechtse wijk Hoograven hebben schade toegebracht aan tientallen woningen. Dat zegt een groep omwonenden. De gemeente onderzoekt de oorzaak van de schade.

“Kijk, dat is toch een flinke scheur.” Een bewoner van de Julianaweg wijst op de voorgevel van zijn huis. Onder het woonkamerraam loopt een breuk van zeker 1 meter lengte. Enkele gevelstenen steken naar buiten. “Er zat al wel een scheur, maar sinds de zomer is het veel erger. Toen ik terugkwam van vakantie klemde de achterdeur ook ontzettend. Dat kan haast niet door vocht komen, want het heeft in die tijd nauwelijks geregend.”
De ellende begon volgens de bewoners in de zomer van dit jaar. Het project “Hart van Hoograven” begon met de sloop van winkelcentrum Hoograven en de hoogbouw erboven. Op de locatie worden nieuwe woningen en winkels gebouwd. Na de sloop werd de grond en het grondwater gesaneerd. Bewoners denken dat het wegpompen van het grondwater verzakkingen heeft veroorzaakt.
Ook bij bakkerij Boonzaaijer aan de ’t Goylaan hebben ze last van verzakkingen gehad. “Ik ben geen expert hoor, maar dit hele rijtje is verzakt”, zegt een medewerker in de winkel. “Hier aan het einde van het rijtje is het ’t ergst. Daar zitten hele scheuren in de voorgevel. En die zitten er pas sinds de zomer. De voordeur kan niet eens meer open”. De woning ziet er inderdaad niet al te florissant uit. Over de hele gevel zijn barsten te zien, die recentelijk opnieuw zijn gevoegd.
Inmiddels hebben bewoners in de directe omgeving van het bouwterrein van de gemeente Utrecht een brief gekregen, en zijn de woningen geïnspecteerd op schade door een verzekeringmaatschappij. “Het gaat om een aantal nieuwe scheuren, en doorzettingen van bestaande schade aan woningen”, zegt projectleider Chris de Vet van de gemeente Utrecht. “We hebben van zo’n 25 bewoners schademeldingen gekregen. Zij hebben de gemeente aansprakelijk gesteld.” Volgens De Vet is het niet duidelijk of de schade is veroorzaakt door de sloop of saneringswerkzaamheden, of geen van beiden. De verzekeraar heeft de zaak nu in onderzoek. “We verwachten het rapport in de loop van november. Voor die tijd kunnen we nog geen uitspraken doen over aansprakelijkheid.”
Niet alle bewoners hebben een brief geschreven. Een bewoonster van de Constant Erzeijstraat, recht tegenover het bouwterrein, heeft geen schade kunnen ontdekken. “Wij wonen hier al negentien jaar, en we hebben al sinds het begin scheuren in de gevel. Ik heb wel een beetje de indruk dat sommigen hier gewoon klagen om het klagen hoor.”

Reageer op dit artikel