nieuws

Stork kan zich gaan opmaken voor juridische strijd

bouwbreed Premium

Stork en haar activistische aandeelhouders maken zich op voor juridische procedures. Dat viel te beluisteren na afloop van de bijzondere aandeelhoudersvergadering donderdag.

Tijdens een bijeenkomst in de Amsterdamse RAI stemden ruim 86 procent van de aanwezige aandeelhouders van Stork voor splitsing van het concern, zoals de grootaandeelhouders Paulson en Centaurus dat voorstaan.
Stork-topman Sjoerd Vollebregt wilde na de stemming niet vooruitlopen op te nemen besluiten. Het concern – verklaard tegenstander van splitsing – zal komende weken gebruiken om alle “onderwerpen en standpunten” zorgvuldig te overwegen. “We kijken of er nieuwe feiten zijn gepresenteerd en zullen daarnaar handelen”, liet Vollebregt weten.
Het ligt echter niet voor de hand dat het Stork-bestuur zal meegaan in de wens van de aandeelhouders om het bedrijf te splitsen. De onderneming wil de huidige drie divisies Aerospace, Food Systems en Technical Services binnenboord houden en zal derhalve eerder kiezen voor een juridische strijd. Vollebregt sloot donderdag zelf ook niet uit dat de zaak uiteindelijk voor de rechter zal komen.

Steun

Het concern benadrukte in dat opzicht dat de groep aandeelhouders die voor splitsing is, maar 42 procent van het totale uitstaande aandelenkapitaal vertegenwoordigt, een minderheid dus. Stork weet zich bovendien verzekerd van de steun van vakbonden en het personeel. Ook niet onbelangrijk in een eventuele rechtszaak.
Centaurus en Paulson zullen ook niet schromen naar de rechter te stappen als Stork de motie naast zich neerlegt. De Ondernemingskamer kunnen zij vragen het huidige bestuur te vervangen. De twee hedgefunds bezitten samen ruim 30 procent van de aandelen van Stork en willen dat het concern zich gaat richten op de luchtvaartdivisie. Inmiddels hebben zij ook het IJslandse Marel, producent van vleesverwerkende machines, aan hun kant. Marel heeft een belang van 8 procent in Stork.
Stork heeft de Amsterdamse rechtbank al gevraagd om middels een getuigenverhoor te onderzoeken of Centaurus en Paulson wel op tijd hebben gemeld dat zij samen optrekken tegen het beleid van de onderneming. Via die weg wil het bedrijf de twee aandeelhouders hun stemrecht ontnemen.

Reageer op dit artikel