nieuws

Schipholbrand drukt zwaar op unitbouwer

bouwbreed Premium

Ursem Bouwgroep, een van de grootste bouwers van tijdelijke woonsystemen, voelt de negatieve invloed van de Schipholbrand. De omzet van de afdeling Bouwsystemen is het afgelopen jaar met 30 procent teruggelopen.

De unitbouw heeft sinds de brand in het cellencomplex bij Schiphol een negatief imago gekregen. Opdrachtgevers zijn huiverig geworden voor tijdelijke bouw uit angst voor brandveiligheidsproblemen.
“De negatieve publiciteit rondom tijdelijke bouw raakt ons behoorlijk diep”, klaagt Hans Ursem, directeur van Bouwsystemen. Ursem krijgt traditioneel veel opdrachten van Justitie en de Rijksgebouwendienst, maar die opdrachtenstroom is opgedroogd. “Onlangs hadden we een grote overheidsopdracht voor unitbouw al bijna in de orderportefeuille, toen er op het laatste moment werd gekozen voor een traditionele oplossing.”
De onderneming kan de negatieve resultaten nog wel opvangen binnen de onderneming. Er hoeven geen mensen uit. “We zijn een brede organisatie, dus we zijn niet afhankelijk van Justitie of de Rijksgebouwendienst. Bovendien is ons personeelsbeleid ingericht op een flexibele markt.”
Begin dit jaar kocht Ursem nog een grote productiehal van spelletjesfabrikant Jumbo (15.000 vierkante meter) om de systeembouw in onder te brengen. “Die hal komt niet leeg te staan. We gebruiken het ook voor prefab-elementen.”
Niet alleen het Wognumse bedrijf, maar de hele sector heeft last van de negatieve publiciteit. In de sector tijdelijke woningbouw en unitbouw gaat 600 tot 800 miljoen euro om. Ursem denkt dat het een tijdelijke ‘pas op de plaats’ zal zijn, maar verwacht dat het nog jaren duurt voor de markt weer aantrekt. “Samen met de branchevereniging overleggen we hoe we het tij kunnen keren. Opdrachtgevers denken nu ineens dat onze gebouwen niet veilig zijn. Maar dat is onzin. Deze bouw voldoet aan alle voorschriften. Sterker nog, wij moeten vaak met kwalitatief hoogstaande oplossingen komen, omdat Nederlanders traditioneel toch liever kiezen voor beton of steen. De houtskeletbouw is in Nederland nog niet zo gewoon als in bijvoorbeeld Angelsaksische landen.”

Reageer op dit artikel