nieuws

Parttimebank helpt hoogopgeleide toch aan parttimebaan

bouwbreed Premium

Eenmaal binnen bij een bedrijf, is parttime werken niet zo’n probleem. Maar vind maar een nieuwe baan – op niveau – voor drie dagen of vier dagen in de week. Dan is het spitten in de vacaturebanken en vaak met weinig resultaat, weet Annelies Reijmers uit eigen ervaring.

Om het voor hoogopgeleiden makkelijker te maken een goede parttime baan te vinden, breidde Reijmers haar intermediair Parttimebank onlangs uit met een online cv-bank en een vacaturebank: www.parttimebank.nl. “Ook uit mijn omgeving hoorde ik regelmatig de klacht dat een nieuwe baan op hoog niveau altijd voor vijf dagen in de week is”, licht Reijmers toe. “Terwijl er zoveel hoogopgeleidden zijn die graag een of twee dagen minder willen werken. Omdat ze kleine kinderen hebben, of gewoon omdat ze graag een dag voor zichzelf willen hebben. En dit zijn lang niet alleen vrouwen; een kwart van de aanmeldingen die ik krijg, komt van mannen.”
Deze week kwam echter een onderzoek in het nieuws waaruit bleek dat tijdelijk niet of minder werken schadelijk zou zijn voor de carrière van vrouwen. “Misschien dat dit vooroordeel zal verwijnen wanneer meer mannen parttime gaan werken”, hoopt Reijmers. Ze wil bedrijven vooral wijzen op het voordeel van de groep hoogopgeleiden die graag drie of vier dagen wil werken. “Ze hebben een goede opleiding en ervaring, en zijn vaak extra gemotiveerd om te bewijzen dat het kan: een goede baan in vier dagen.”
De grootste belangstelling voor haar parttime vacaturebank krijgt Reijmers voorlopig nog van de ‘klassieke’ sectoren: het onderwijs, de gezondheidszorg en de semi-overheid. “Daar is het heel normaal om op hoog niveau drie of vier dagen te werken. Vanuit de bouw is nog geen belangstelling getoond, nee. De bouw is een lastige sector wat dit betreft. In een cultuur waarin het normaal is om tachtig uur te werken, begin je niet snel over een parttime baan.”

Reageer op dit artikel