nieuws

Milieuvriendelijke heipaal met lichte kern

bouwbreed

Met een lichtgewicht voorgespannen heipaal hoopt het Brabantse Betonson een revolutie te ontketenen. De zogeheten pluspaal is namelijk efficiënter en milieuvriendelijker dan de traditionele voorgespannen betonpalen.

De grootste milieuwinst haalt Betonson uit de kern van de paal. De kern is namelijk gevuld met een eps-cilinder, waardoor 20 tot 30 procent minder grind en zand nodig is bij de productie van de pluspaal. Het piepschuim is bovendien vervaardigd van gerecycled materiaal. Doordat er meer van de lichtere palen op een vrachtwagen kunnen worden vervoerd, is de koolstofdioxide-uitstoot door het transport van de fabriek naar de bouwplaats ook minder.
“Doordat de grondstoffen steeds schaarser worden, wilden we het beton alleen gebruiken waar dat constructief noodzakelijk is”, zegt Catharinus van Balen van Betonson. “In de kern is het niet nodig, maar zit het puur omdat een massieve paal nou eenmaal makkelijker te produceren is.”
Betonson biedt de pluspaal aan voor dezelfde prijs als massief voorgespannen palen, terwijl de productie momenteel nog meer kost. “Een deel verdienen we terug doordat we minder materiaal nodig hebben en een deel door de transportkosten, maar dan zijn we er nog niet”, zegt Van Balen. “Daarom willen we ook het productieproces verbeteren zodat het goedkoper wordt.”
In het productieproces zit juist het geheim van de smid. De kop en de voet van de paal zijn namelijk wel massief en de paal wordt in één keer gestort. “Het idee achter de pluspaal is simpel, maar de productie van een gesloten holle paal is zeer complex”, zegt Van Balen. Het grootste probleem was het vinden van een manier om de piepschuim kern in positie te houden tijdens de betonstort. “Het piepschuim wil opdrijven als het beton wordt gestort”, aldus Van Balen. “Voor lange palen kan die kern wel een lengte hebben van 90 meter. Die drukt in het midden hard omhoog.”

Gepatenteerd

Hoe Betonson die drijvende kracht heeft weten te overwinnen wil Van Balen niet precies zeggen. “Het systeem is inmiddels gepatenteerd, maar dat betekent niet dat de concurrent het niet kan stelen.” Het enige dat hij erover kwijt wil is dat Betonson, naast een slimmigheidje, gebruikmaakt van de voorgespannen wapeningsstaven die immers op hun positie blijven.
De pluspaal is reeds bij een paar proefprojecten toegepast. De proeffase is net afgerond met een KOMO-certificaat en een Dubo-keurmerk. Betonson presenteerde zijn nieuwste heipaal gisteren op de Funderingsdag in Ede.

Reageer op dit artikel