nieuws

Metaalbonden hebben genoeg van De Unie

bouwbreed Premium

De CNV en FNV bonden in de Metaal en Techniek willen niet langer met vakbond De Unie onderhandelen over cao-afspraken. Dit hebben onderhandelaars van de bonden per brief meegedeeld aan De Unie. De Unie spreekt van ‘stemmingmakerij’.

FNV en CNV stellen in de brief De Unie niet meer te vertrouwen omdat de kleinste bond in de kinderopvang, de horeca en delen van de detailhandel (Mitex) op eigen houtje cao’s afspreekt, die voor werknemers een enorme verslechtering met zich meebrengen. De bonden willen de Vakraad Metaal en Techniek, waar werknemers en werkgevers in zijn vertegenwoordigd, voorstellen om De Unie niet meer uit te nodigen.
“Wij vragen ons in de kleinmetaal als een tijdje af wat de rol van De Unie precies is. Als je ziet dat ze in andere mkb-sectoren op eigen houtje hele slechte cao’s heeft afgesproken, dan vraag ik me af of wij dat risico ook moeten lopen”, zegt onderhandelaar Jan Berghuis van FNV Bondgenoten.

Slecht

Hij meent van niet. “De cao’s in die andere sectoren zijn heel slecht voor werknemers, en legt de voordelen vooral bij werkgevers. Ze zijn niet te vertrouwen. Als ze mee willen doen, kunnen ze beter aan de andere kant van de tafel gaan zitten.”
Volgens Unie-voorzitter Jacques Teuwen maken de andere bonden zich schuldig aan “onnodige stemmingmakerij”. “Dit is in strijd met democratische grondrechten en het gelijkheidsbeginsel. Op deze manier wordt er niet alleen een bond uitgesloten, maar de werknemers die lid zijn van De Unie”.

Akkoorden

Teuwen heeft geen goed woord over voor de argumenten van de bonden. “Ze zijn boos over de akkoorden die wij hebben gesloten in de horeca en Mitex. Wat heeft dat nou met de metaal en techniek te maken? In deze sector trekken we al 34 jaar op met de andere bonden, en is nog nooit een onoverkomelijk verschil van mening geweest. Het CNV heeft ook wel eens een cao afgesloten zonder de FNV, en gebeurt er dan ook zoiets?”
“Het is overigens vreemd dat FNV en CNV hier nu mee komen. Pas in 2008 gaan we in de kleinmetaal praten over een nieuwe cao.” Volgens Teuwen moet er nu een goed gesprek komen tussen de bonden om de lucht te klaren. “Ze hebben duidelijk problemen met de cao die wij onlangs hebben afgesloten in de Mitex. Daar moeten we over praten. En wij hopen dat de Vakraad ons de ruime geeft om ons verhaal te doen”.

Reageer op dit artikel