nieuws

Leerbedrijf Espeq breidt opleiding uit naar hbo-niveau

bouwbreed

Het leerbedrijf van de Noord-Hollandse bouwers, Espeq, wil het opleidingstraject dat het instituut aanbiedt uitbreiden naar hoger beroepsonderwijs. Momenteel biedt Espeq alleen opleidingen aan op lager en middelbaar niveau.

“M omenteel praten we met hogeschool In Holland en de Amsterdamse Hogeschool om samen een hbo-opleiding in elkaar te zetten die we in overleg met de werkgevers in de bouw gaan afstemmen”, vertelt directeur Henry Meijdam van Espeq. Slagen de plannen dan telt het instituut binnen twee of drie jaar meer dan tweeduizend studenten. Momenteel volgen bijna zevenhonderd leerlingen een opleiding bij het in Heerhugowaard gevestigde Espeq.
“Naar verwachting trekken we enkele tientallen hbo-studenten. De rest van de uitbreiding willen we realiseren in samenwerking met leerwerkbedrijven uit aan de bouw gerelateerde sectoren met wie we een bouwacademie willen oprichten”, licht Meijdam de plannen toe. De hbo-opleiding moet niet alleen plaatsbieden aan kadertrainingen maar onder andere ook aan een opleiding tot bouwkundige. “Met de hbo-opleiding richten wij ons alleen op mensen die al in de sector werkzaam zijn en zich graag willen bijscholen. Naast één dag studie in de week moet dus altijd vier dagen gewerkt worden”, licht Meijdam de opzet van de hbo-studie toe.
De huidige vmbo-trainingen van Espeq richten zich vooral op jonge mensen die timmerman, schilder, stukadoor of tegelzetter willen worden. Voor de opleidingen werkt Espeq samen met de ROC’s. Met de uitbreiding van het aantal opleidingen bij Espeq speelt de organisatie in op de verwachte toename van de vraag naar goed opgeleid bouwpersoneel. Meijdam pleit voor een herwaardering van de traditionele bouwambachten. “Tegenwoordig is het heel chique om op verjaardagsfeestjes te vertellen dat je zoon of dochter voor tandarts studeert. Vertel je dat ze timmerman worden, dan wordt er toch anders gekeken. Dat gaan wij ver anderen.”

Reageer op dit artikel