nieuws

Italiaanse kwaliteitstegel bezig met opmars in Noord-Europa

bouwbreed Premium

Een en ander werd bekend tijdens de vakbeurs Cersaie in Bologna, Italië. Tijdens deze grootste tegel- en sanitairbeurs van de wereld werd ook duidelijk dat de Italiaanse tegelindustrie minder investeert in promotie-activiteiten voor de Noord-Europese exportgebieden. Alle aandacht is gericht op Oost-Europa en Amerika, waar een explosie aan omzet plaatsvindt. Noord-Europa neemt weer meer tegels af uit Italië. Nederland tekende voor een bescheiden groei van 2 procent. Dat is opmerkelijk, omdat er jarenlang een teruggang is geweest in het aantal geïmporteerde vierkante meters. Wel werd in die jaren vooral in Nederland steeds meer betaald voor hoge kwaliteit, wat de omzet enigszins rechtzette.

De vloertegels die tijdens de beurs werden getoond waren meest zwart, wit, beige en zand van kleur. Er was veel aandacht voor toepassing in projecten. Aan de wand keren de jaren zestig en zeventig in alle hevigheid terug, met cirkels en scheve vierkanten in oranje, lila en felgroen, maar ook gedemptere tinten als blauw en bruin. Het mozaïek blijkt voor de handel een niet meer weg te denken troef om zelfs de saaiste serie enige grandeur mee te geven.
Niet alleen gerenommeerde bedrijven als Sicis en Bisazza groeien steeds verder door in mogelijkheden van glas- tot goudmozaïek. Ook de minder bekende producenten weten het kleinste tegeltje tot sieraad te maken. Om het verwerken ervan te vervolmaken worden steeds vaker bijpassende kleuren voegmiddel geleverd.
De voeg krijgt bij de wand- en vloertegels ook meer aandacht. Dit mede door de modekleur antraciet en het spelen met formaten. De langgerekte rechthoek is favoriet, zelfs in formaat van 100 x 12 centimeter.

Textielprint

Over het gehele aanbod blijven textiele stoffen een enorme inspiratiebron voor de keramische wereld. Dat schommelt van terlenka-prints tot imitaties van wollen tapijten. Bij enkele stands hingen de mogelijkheden zelfs op rekjes zoals bij echte stoffenstalen. Alles is erop gericht om de tegel een zachtere en warmere uitstraling te geven. Tegelijkertijd woedt de strijd door om zulke bijzondere houtstroken in grès porcellanato uit te brengen, dat de parketmarkt er een concurrent bij krijgt.
Het procellanato garandeert immers een hoge slijtvastheid en vorstbestendigheid. Die uitstraling komt nog sterker naar voren bij de tegels met een metaallook. Ze prijkten overal op de stands als projectvloeren.
De Nederlandse handel lijkt er voorlopig minder blij mee te zijn. Als er echt metaal in de glazuren verwerkt zit, blijven die delen zeer gevoelig voor zuren. In veel gevallen laat bij deze tegels ook de slijtvastheid nog te wensen over. Met slijtgroep PEI 3 zou toepassing in slaapkamers tot de mogelijkheden behoren, maar zeker niet een winkelcentrum. De wand blijft voor de meeste van deze ‘metalen’ tegels voorlopig het toepassinggebied.
Eén van de conclusies luidt dan ook dat onder invloed van minder kritische exportlanden en de opkomst van China als goedkope leverancier, onze eigen tegelhandel scherp moet blijven bij productkeuze. Vooral nu architecten een verhoogde interesse tonen in keramische vloer- en gevelafwerking en het esthetische aanbod enorm is toegenomen, geldt kwaliteitsbewaking als nummer één.

Een van de nieuwe materialen op de beurs: geglazuurd lava.

Reageer op dit artikel