nieuws

In asfaltkartel Zweden 135 miljoen euro boete geëist

bouwbreed

Negen Zweedse wegenbouwbedrijven, waaronder Skanska en NCC, zitten de komende maanden bij de rechter in Stockholm in de beklaagdenbank op grond van het vijf jaar geleden door de mededingingsautoriteit ontdekte asfaltkartel.

De mededingingsautoriteit eist in totaal boetes ter waarde van 135 miljoen euro in deze tot dusver grootste kartelrechtzaak in Zweden. Skanska krijgt als het aan de kartelwaakhonden ligt de grootste boete, namelijk 62 miljoen euro. NCC is goede tweede met 43 miljoen. Ook het eigen bedrijf van de rijkswegendienst, Vägverket Produktion, moet zich verantwoorden en loopt bij inwilliging van de eis tegen een boete aan van ruim 14 miljoen euro.
De mededingingsautoriteit kwam het kartel in 2001 op het spoor en heeft daarna twee jaar nodig gehad voor onderzoek van het in beslag genomen bewijsmateriaal, terwijl tevens zo’n zeventig medewerkers zijn verhoord. Daarbij is volgens de autoriteit – Konkurrensverket – vast komen te staan dat de bedrijven sinds het midden van de jaren negentig nauw hebben samengewerkt om de markt onderling te verdelen en afspraken te maken over de prijzen bij de inschrijvingen.
Al in 2003 werd de zaak neergelegd bij de rechtbank in Stockholm. Hier is via een tussentijdse procedure in 2004 vastgesteld dat ook het commerciële bedrijf van de rijkswegendienst kan worden aangeklaagd. Voordien bestond daar nog juridische onduidelijkheid over. Samen met NCC en Skanska behoort Vägverket Produktion bovendien tot de aanvoerders binnen het kartel. De eerste twee bedrijven hebben reeds erkend dat er misstappen zijn begaan
Het proces zal in februari worden afgerond.

Reageer op dit artikel