nieuws

Eindhoven wil onderste steen over de Effenaar boven hebben

bouwbreed

Eindhoven grijpt naar het zwaarste middel dat een lokaal bestuur heeft, omdat ze vindt dat drie onderzoeken met een totale waarde van ruim 1,5 miljoen euro onvoldoende inzicht verschaffen. “Ook in het laatste rapport van 4iTrust zie ik tegenstrijdigheden. Ik wil weten hoe het komt dat diegene die de Effenaar heeft gebouwd (Hurks Bouw en Vastgoed, red.) op de eerste plaats is gekomen”, aldus Gaby van den Biggelaar fractievoorzitter van de lokale PvdA.Eindhoven gaat een raadsenquête uitvoeren naar de aanbesteding van cultureel centrum de Effenaar (14 miljoen euro). Begin november moet de enquête vorm krijgen.

Ook de VVD stemde vóór een enquête. “Voor mij is onduidelijk of de aanbesteding van de Effenaar 100 procent correct is verlopen. In het laatste onderzoek zitten te veel rare kronkels die ik boven water wil hebben”, aldus fractievoorzitter Jan-Carel Schut. Eén van de partijen die het onder ede stellen van ‘Jan en alleman’ zinloos vindt, is het CDA. “Op den duur kun je te ver doordraven”, verwoordt CDA-fractievoorzitter Paul Leenders.
Jack Timmermans, directeur van Hurks, vreest een enquête niet. “Ik ben voor transparantie.” Volgens Timmermans kreeg zijn bedrijf het project gegund op basis van de laagste inschrijving. Verder meent hij dat Eindhoven waar het over transparantie gaat, ook zelf in de spiegel moet kijken. “Laatst schreven wij ons in voor een project. Normaal hoor je achteraf hoe het er voor staat. Maar, zelfs nu weet ik nog niet wie het project heeft gekregen.”
Overigens beperkt de enquête zich niet tot de Effenaar. De gemeente wil weten waarom er geluidsbanden zijn vernietigd van het allereerste onderzoek ‘Streep in het zand’ dat werd uitgevoerd door de Caminada-commissie. “Nu wijst iedereen naar de loco-secretaris, terwijl de gemeentesecretaris in het hele verhaal niet voorkomt. Wij willen uitsluiten dat er toch niet iemand anders bij betrokken is geweest.”

Reageer op dit artikel