nieuws

‘Corrigeren van bouwfouten is dankbaar werk’

bouwbreed Premium

“Het corrigeren van bouwfouten is werk waar geld mee te verdienen valt. Het is ook dankbaar werk. Soms kun je je opdrachtgever zo blij maken dat hij je wel wil omhelzen.” Dat zegt Oskar Pudelko van Donk Vijzel en Funderingstechniek.

Pudelko vindt dat in de media veel aandacht wordt geschonken aan bouwfouten. De oplossing komt veel minder aan bod. Hij wil echter wel kwijt hoe hij een bouwfout heeft opgelost voor een opdrachtgever die hem speciaal daarvoor benaderde. Om welk project het gaat of wie de opdrachtgever is, vindt hij niet belangrijk. Het gaat immers om de wijze waarop een bouwfout is opgelost en die doet hij graag uit de doeken. Het reken- en tekenwerk heeft hij uitbesteed aan Krekon Constructie Adviesbureau BV.
De situatie betreft de bouw van een appartementencomplex dat is gefundeerd op palen waarop funderingsbalken zijn aangebracht. Op de balken zijn kanaalplaatvloeren aangebracht. De vloer is driezijdig opgelegd. De kanaalplaten zijn evenwijdig gelegd met een lange muur naast een belending. Het dragende binnenspouwblad is opgemetseld met kalkzandsteenblokken die óp de kanaalplaat beginnen. Dat heeft tot problemen geleid.
Na het aanbrengen van de eerste en tweede verdiepingvloer is de belasting op de rand van de kanaalplaat te groot geworden. De plaat is daar in elkaar gedrukt, waardoor het gehele binnenblad aan de 28 meter lange zijde circa 165 millimeter is verzakt. Om deze schade te herstellen, heeft Donk Vijzel- en Funderingstechniek de verdiepingsvloeren tot het oorspronkelijke niveau opgetild. De dragende wand van de begane grond tot de eerste verdieping is vervolgens vervangen. Dat kon pas na het herstellen van de beschadigde beganegrondvloer. Het nieuwe dragende metselwerk is direct op de bestaande fundering geplaatst.

Dubbel

De aanpak van Donk kent een dubbele beveiliging. Behalve het Pudelko-vijzelsysteem is een secundaire constructie gemaakt. Bovendien is bij de lange belending het buitenblad van de nieuwe muur verwijderd die bovendaks van de belending staat. Dat is nodig geweest om te voorkomen dat het buitenblad tijdens het vijzelen naar buiten wordt gedrukt en een gevaar voor de belending kan vormen. De hulpdraagconstructie tijdens het herstel is afgesteund op de bestaande palen.
Het hele herstelplan is door Donk en de betreffende aannemer in de bouwvak uitgevoerd. Daardoor is de verloren tijd weer ingehaald. “In drie weken is veel werk verzet. Alles is goed gegaan. Ramen die eerst klem zaten, konden na het vijzelen weer open. Ook daar was de aannemer verschrikkelijk blij mee”, aldus Pudelko.

Reageer op dit artikel