nieuws

CNV prijst positieve prikkels plan Nijpels

bouwbreed Premium

De Hout- en Bouwbond CNV kan zich uitstekend vinden in het voorstel van Ed Nijpels om de pensioenplicht af te schaffen. Ook de gedachte om werkende senioren te belonen met een stevig belastingvoordeel valt in goede aarde.

“In het algemeen kijken wij als vakbond gunstig aan tegen positieve prikkels”, zegt coördinator arbeidsvoorwaarden Maarten Post. “Wat afgelopen periode gebeurd is met het vroegpensioen, daar is onze bond op tegen. Je haalt iets weg in de hoop dat de mensen zich anders gaan gedragen. Dan klinken de voorstellen van Nijpels – voorzitter van de regiegroep GrijsWerkt – een stuk beter”.
Post is sterk voorstander van een aanpak waardoor mensen zelf kunnen uitmaken hoe lang ze werken. “Kijk niet slechts naar de leeftijd maar ook naar het aantal werkuren per week. Langer werken dan 36 uur moet mogelijk zijn. Wil je drie dagen per week werken, prima. Als 65-plussers zich fit genoeg voelen om nog twee dagen te werken, uitstekend”.
De plicht om op 65-jarige leeftijd met werken te stoppen, is volgens coördinator Post niet meer van deze tijd. “Ik zie geen stratenmaker van 67 op de knieën gaan. In zware beroepen kunnen mensen op hun 45ste – binnen of buiten het eigen bedrijf – nog goed naar ander werk overstappen. De overheid zou meer moeten doen om de overgang te vergemakkelijken”.

Rollator

Cao-onderhandelaar John Kerstens van FNV Bouw zegt dat Ed Nijpels niet de illusie moet hebben dat bouwvakkers in de strijd tegen de vergrijzing met de rollator naar de bouwplaats komen.
“Ik vertaal de algemene wens van Nijpels om na je 65ste door te werken voor de bouw naar een leeftijd van 60 jaar. Geen enkel bezwaar dat mensen die willen en kunnen, bekijken of ze er nog een jaartje aan vast plakken”.
Bij het financieel en fiscaal aantrekkelijk maken voor doorwerken, denkt Kerstens vooral aan deeltijdarbeid. Invoering van een vierdaagse werkweek voor 55-plussers is wat hem betreft een goede stap om het werkzame leven over een wat langere periode uit te smeren.
“Vergeet niet dat in de bouw vele mensen letterlijk op het tandvlees hun zestigste halen. De mensen die op hun zestiende of zeventiende beginnen, leren de eerste jaren dan wel maar staan toch vooral gewoon in weer en wind te werken. Op hun zestigste hebben de bouwvakkers er ruim veertig jaar opzitten. Het gezegde is: wie gezond de 45 haalt, heeft een zodanig sterk gestel dat de kans bestaat tot je zestigste aan het werk te blijven”.
Kerstens plaatst een kanttekening bij de oproep van Nijpels om werkende 65-plussers te verwennen met het laagste belastingtarief van 32 procent. “Het geld voor de maatregel mag niet uit de algemene middelen komen. Dan zouden de bouwvakkers met hun kleine loontje slechts betalen voor de toch al dure professoren die gemakkelijk nog een paar jaar verder kunnen werken”.

Reageer op dit artikel