nieuws

Britten: Quota voor Roemenen en Bulgaren

bouwbreed Premium

De Britse regering wil geen toestroom van Roemenen en Bulgaren als die landen toetreden tot de EU. Groot-Brittannië zette bij de toetreding van tien landen op 1 mei 2004 de grens direct volledig open maar gaat voor de toelating van mensen uit Roemenië en Bulgarije strikte regels hanteren.

De Britse regering wil geen toestroom van Roemenen en Bulgaren als die landen toetreden tot de EU. Groot-Brittannië zette bij de toetreding van tien landen op 1 mei 2004 de grens direct volledig open maar gaat voor de toelating van mensen uit Roemenië en Bulgarije strikte regels hanteren.
Sinds de uitbreiding van de EU zijn er meer d an 600.000 mensen uit de nieuwe EU-landen naar Groot-Brittannië gekomen. De overgrote me erderheid zijn Polen en de meeste mensen werken in de bouw, de horeca en de landbouw. De regering, die veel kritiek krijgt op de open grenzen, wil een soortgelijke toestroom vanuit de komende EU-landen vermijden. ”Werkgevers zullen de regering moeten overtuigen voordat we die mensen toelaten, en dan nog gelden er strikte quota”, aldus minister Reid van binnenlandse zaken. Studenten die werk zoeken krijgen alleen toestemming voor een parttime baan. Zelfstandigen uit beide landen mogen echter wel het land binnen. De minister kondigde verder aan dat mensen met een lage opleiding uit niet-EU landen in principe helemaal niet meer worden toegelaten. ”We verwachten van de werkgevers dat ze alleen naar de EU-landen kijken als ze te kampen hebben met een tekort aan minder opgeleide mensen .”

Reageer op dit artikel