nieuws

Aanbod nieuwe koopwoningen stijgt

bouwbreed Premium

Het aanbod van nieuwe koopwoningen is het tweede kwartaal van 2006 met 6,4 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit de Monitor Nieuwe Woningen, waarin de ontwikkelingen binnen het aanbod van nieuwe koopwoningen zijn bijgehouden.

In het tweede kwartaal van dit jaar kwamen 13.000 nieuw gebouwde koophuizen op de markt. “De afzet van nieuwe koopwoningen heeft deze sterke toename van het aanbod nog niet kunnen volgen”, aldus een toelichting op de cijfers. In deze periode werden ruim 10.000 nieuwe huizen verkocht. In vergelijking met vorig jaar is dat een afname met 900 woningen.
De meeste huizen werden verkocht in de regio west, dat wil zeggen de provincies Utrecht, Flevoland, Noord- en Zuid-Holland. Daar verwisselden 5922 woningen van eigenaar. In de regio Noord, de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, waren de verkoopcijfers het laagst. Hier gingen 760 huizen van de hand. Bij de provincies was Zuid-Holland koploper met 2505 verkochte huizen. Zeeland sluit de rij met 122 verkochte woningen.
Gemiddeld kost een nieuw koophuis 279.000 euro, 3,4 procent meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar. De prijs van een eengezinswoning komt gemiddeld uit op 300.000 euro en van een appartement op iets meer dan 250.000 euro.
Er zijn echter regionale verschillen. In Zeeland was de gemiddelde verkoopprijs het hoogst, te weten 311.000 euro en in Groningen met een gemiddelde prijs van 235.000 euro het laagst.
“Aan het begin van het derde kwartaal van 2006 zitten er ongeveer 19.700 woningen in de verkoopportefeuille, waarvan 10.250 appartementen en 9450 eengezinswoningen”, aldus de monitor. Daarmee komt het aantal nieuwe appartementen dat te koop wordt aangeboden op 52 procent. “Dit wijst op een relatief slechte marktpositie van appartementen.”
Ongeveer 62 procent van de nieuwe huizen die te koop stonden, viel binnen de categorie eengezinswoningen. “Dit is aanmerkelijk lager dan tijdens de eerste metingen in 1997, toen het aandeel eengezinswoningen binnen het aanbod rond 75 procent lag.”
Verder meldt het onderzoek dat het aantal woningen dat wel is verkocht, maar nog niet is opgeleverd tussen de eerste drie maanden van vorig jaar en het eerste kwartaal van 2006 sterk is gegroeid, van circa 48.000 naar circa 61.000. In het tweede kwartaal van dit jaar zat er gemiddeld 15 maanden tussen de verkoop van een nieuwe woning en de datum van oplevering.

Reageer op dit artikel