nieuws

Verliesminimalisatie

bouwbreed

Een beetje ondernemer kent het gevoel. Het gaat niet goed en je staat voor een keuze. Doorgaan met iets waarvan je weet dat het hoogstwaarschijnlijk geen winst oplevert, of de stekker eruit halen en je aanloopverlies op dat moment maar voor lief nemen.

Een beetje ondernemer kent het gevoel. Het gaat niet goed en je staat voor een keuze. Doorgaan met iets waarvan je weet dat het hoogstwaarschijnlijk geen winst oplevert, of de stekker eruit halen en je aanloopverlies op dat moment maar voor lief nemen.
Menig ondernemer gaat dan door om hoopvol doch tegen beter in er nog iets van te maken. Iets is beter dan niets, is vaak de gedachte, ook wel verliesminimalisatie genoemd. Echte verliesminimalisatie is echter de stekker eruit zodat er geen extra kosten worden gemaakt. De politiek is zo ver nog lang niet. 4,5 jaar Balkenende heeft de belastingbetaler tot nu toe extra wachtgeld voor acht tussentijds opgestapte ministers en drie staatssecretarissen gekost. De contante waarde daarvan had Zalm een nog groter begrotingsoverschot opgeleverd dan de 0,2 procent die hij nu vol trots presenteerde. En dan ook nog zeuren over gouden handdrukken aan topbestuurders in het bedrijfsleven.
En dan de Troonrede. Natuurlijk viel van een kabinet dat eind november vertrekt niet te verwachten dat er heel veel nieuws te vertellen was. Over je graf heen regeren, doe je nu eenmaal niet. Maar om er een verkiezingstoespraak van te maken, is het andere uiterste.
De beleggers waren er dan ook niet van onder de indruk. Duitse macro-economische cijfers en Amerikaanse producentenprijzen hadden aanzienlijk meer invloed dinsdag. De AEX daalde 4,4 procent. De Midkap wist het verlies te beperken tot 1,84 procent.
Juist nu alle seinen op felgroen staan voor de Nederlandse economie is de verwachting gerechtvaardigd dat de nationale fondsen omhoog zouden gaan. Met name de bouw en vooruitlopend daarop de ingenieursbureaus gaan florissante tijden tegemoet, zo voorspelt menigeen waaronder het Centraal Planbureau.
Dat Shell het nodige kwijtraakt, is logisch. De olieprijzen dalen en de verwachting is dat die daling doorgaat omdat de reserves in de Verenigde Staten hoger zijn dan verwacht. Bovendien ligt de oliemaatschappij overhoop met de Russische autoriteiten over de milieuvergunning voor Sachalin, een project waar onze andere nationale trots Boskalis overigens niet aan werkt. Maar er is hoop, Balkenende heeft persoonlijk Poetin gekapitteld over de houding van Rusland.
De drie beursgenoteerde bouwers krabbelen wel langzaam op ondanks de zoveelste boete nu van de Europese Commissie. De ingenieursbureaus merken echter nog weinig van de economische voorspoed. Arcadis, Grontmij en Fugro bleven gelijk of daalden iets.
De grootste daler was wel Aalberts die een boete van 100 miljoen euro aan de broek kreeg. Toen Aalberts echter aankondigde onschuldig te zijn en aangaf in beroep te gaan, werd er weer iets teruggewonnen. Ook zo’n aankondiging kan dus kennelijk onder het kopje verliesminimalisatie vallen.

Reageer op dit artikel