nieuws

Tien procent van beboete bedrijven in beroep tegen hoogte geldbedrag

bouwbreed Premium

– Ruim honderd bouwbedrijven die hebben meegedaan aan de versnelde procedure, vechten alsnog de opgelegde boete van de Nederlandse Mededingingsautoriteit aan. Minister Wijn (Economische Zaken) is ondanks de vele bezwaarschriften tevreden over de afhandeling van de bouwfraudeaffaire.

Hij verwacht dat de NMa de rest van het jaar nog de handen vol heeft aan de bezwaarprocedures in de bouw, bleek gisteren tijdens het overleg in de Tweede Kamer. PvdA en VVD hamerden erop dat bouwbedrijven die zich niet voor 1 mei 2004 zichzelf meldden bij de NMa op geen enkele manier zijn gestraft. Minister Wijn moest het antwoord schuldig blijven hoeveel bedrijven in de toekomst uitgesloten zullen worden, maar komt daar morgen op terug tijdens de behandeling van de Aanbestedingswet.
Farce
De Kamer is bang dat het aantal bedrijven op nul zal uitkomen en beschouwen de dreiging van Brinkhorst op uitsluiting als een farce. De NMa legde de afgelopen jaren meer dan 1200 bedrijven in de sector boetes op voor 250 miljoen euro. Ruim 200 miljoen euro daarvan ging naar 344 gww-bedrijven en 570 b&u-bedrijven. Oud-VNO-NCW-voorman Hans Blankert bemiddelde namens de sector en bedong een korting van 15 procent voor een versnelde procedure waartegen in principe geen beroep mogelijk was. 90 Procent van de bedrijven heeft daar gebruik van gemaakt. Desondanks blijkt nu 10 procent van de ondernemingen toch beroep te hebben aangetekend. Zij trekken niet de overtreding in twijfel, maar maken bezwaar tegen de hoogte van de boete.
Clementie
“Sommigen vinden dat ze te weinig clementie hebben gekregen, andere betwisten de gehanteerde percentages”, licht woordvoerder Barbara Roest van de NMa toe. De ruim honderd bedrijven behouden hun korting van 15 procent en volgen nu een versnelde bezwaarprocedure. Een handvol ondernemingen die meedeed aan de versnelde procedure, maakt bezwaar tegen zowel de overtreding als de boete. Zij doorlopen alsnog de normale sanctieprocedure en verspelen daarmee hun korting van 15 procent.
Volgens Roest kan de NMa daar niets tegen doen. Al eerder hadden 150 kleine en middelgrote bouwbedrijven aangegeven geen gebruik te willen maken van de versnelde procedure. De NMa heeft onlangs de eerste uitspraak gedaan in de reguliere procedure tegen veertien wegenbouwers en negen installateurs. Minister Wijn verwacht dat veel van deze deze bedrijven in beroep zullen gaan tegen hun boetes om uitstel van betaling te krijgen.

Reageer op dit artikel