nieuws

Test met snel calamiteitenscherm

bouwbreed

– Rijkswaterstaat introduceert in de strijd tegen kijkfiles zogenoemde calamiteitenschermen. In de regio Rotterdam is een proef van drie maanden aan de gang om te kijken of ze werken en te zijner tijd landelijk kunnen worden ingezet.Het gaat om schermen van 2 tot 2,5 meter hoog en een paar meter breed met windgaten tegen omwaaien, die aan elkaar kunnen worden geklikt en om de plek van een ongeval kunnen worden gezet. De voorziening heeft een stalen voet met een roestvaststalen frame en een scherm van zeil. Eind augustus is het scherm al toegepast en volgens het hoofd van het wegendistrict Rijnmond werkte het “perfect”. Rijkswaterstaat gebruikte al wel schermen, maar de nieuwe kunnen sneller, binnen vijf minuten, worden opgezet.Eind dit jaar zal worden geëvalueerd of met de nieuwe schermen de files zijn afgenomen.Kijkfiles ontstaan op de ‘eigen rijbaan’, omdat automobilisten bewust of onbewust snelheid minderen vanwege een incident langs of op de andere rijbaan.

Reageer op dit artikel