nieuws

Slotervaartziekenhuis verliest naverkoop commissaris Rengelink

bouwbreed

Toezichthouder Henk Rengelink van het Slotervaartziekenhuis heeft zijn functie per direct neergelegd nu de instelling aan een commerciële partij is verkocht. Het in geldnood verkerende Amsterdamse ziekenhuis verkoopt zichzelf aan Delta Onroerend Goed, het ontwikkel- en vastgoedbedrijf van de Noord-Hollandse zakenman Jan Schram.

” Meromi heeft geen ervaring in de zorg. Ze zullen die kennis in huis moeten halen”, ventileert Rengelink een van zijn belangrijkste bezwaren tegen de nieuwe eigenaar van het Slotervaartziekenhuis. Meromi is een dochteronderneming van Delta Onroerend Goed. Het in Zaandam gevestigde bedrijf, dat onder andere de telefoon beantwoordt voor instellingen en bedrijven, wordt formeel eigenaar van het ziekenhuis.
Naast twijfels over het vermogen van de nieuwe eigenaar om het ziekenhuis op een goede manier te organiseren, heeft Rengelink grote moeite met de vercommercialisering van het ziekenhuis. “In de kranten lees ik nu berichten van: ‘het eerste commerciële ziekenhuis in Nederland’. Daar voel ik mij niet bij thuis. Verkoop aan een commerciële partij is voor mij een stap te ver. Dan gaan er mogelijk andere belangen spelen dan die v an de patiënt.”
Mislukt
Rengelink kijkt met teleurstelling terug op de mislukte poging om het ziekenhuis te verkopen aan de zorginstelling Cordaan en de corporaties Het Oosten en De Key. “Hun opvattingen ken ik. Die partijen kunnen de zorg garanderen.”
Door de verkoop van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis wordt de zorginstelling in het vervolg bestuurt vanuit Velsen-Noord. De 63-jarige zakenman Jan Schram trekt daar vanuit zijn hoofdkantoor aan de Olieweg aan de touwtjes van zijn zakenimperium dat zich ten noorden van Amsterdam lijkt uit te strekken.
Schram is via zijn vastgoedonderneming, in 2003 nog goed voor een balanstotaal van ruim 10 miljoen euro, betrokken bij de ontwikkeling van het Noordwijkermeer. Het gebied is veertig hectare groot en wordt ingericht als een bedrijventerrein voor industriële, logistieke en handelsactiviteiten. In Alkmaar is Schram met dezelfde onderneming actief op het bedrijventerrein Boekelermeer-Zuid. Schram richt zich ook op diensterverlening. Zo ondersteunt het bedrijf Afterzone.com, een volle dochter van Delta Onroerend Goed, vastgoedeigenaren onder meer bij het beheer van hun bezit door interimpersoneel aan te stellen.

Reageer op dit artikel