nieuws

Plaatsen doek over staalconstructie kerk Maassluis begonnen

bouwbreed Premium

Het werk aan de kerk in Maassluis is hervat. Medewerkers van Buitink Technology uit Delft zijn bezig met monteren van de kunststof membranen op de stalen draagconstructies van het dak. Als er verder niks tegenzit zal het werk over zes tot acht weken gereed zijn.

De bouw van de kerk in Maassluis wordt gekenmerkt door tegenslag. Twee architecten van Royal Haskoning hebben in hun ontwerp een dak voorzien dat is opgebouwd uit verschillende delen, elk met een staalconstructie waarover een binnen en een buitendoek wordt gespannen. Gaandeweg de bouw bleek dat het zogenoemde klimaatscheidende membraan strakker over de staalconstructie gespannen moest worden dan gedacht. Dat betekende dat de staalconstructie aangepast diende te worden.
Door het aanpassen van de staalconstructie is ook het ontwerp van het kunststofmembraan veranderd. De maker van het doek, Buitink Technology uit Delft, laat weten dat het ontwerp voor het doek niet ingrijpend is veranderd. Meer op detail zijn wél veranderingen doorgevoerd. Buitink Technology denkt over zes tot acht weken het doek gemonteerd te hebben. Tenminste als er verder niks tegenzit. Plaatsen van het doek is namelijk wel een kritische operatie. Het moet met behulp van een kraan worden opgetild en mede gezien de vorm van de staalconstructie nauwkeurig op zijn plaats komen. Pas daarna kan het worden afgespannen. En bij een windkracht hoger dan 4 Beaufort kan er geen doek worden geplaatst.
Membraan
Het doek voor het klimaatscheidend membraan bestaat uit pvc met een teflon-coating. De coating zorgt ervoor dat het doek niet te erg vervuild. Het doek zal echter schoongemaakt kunnen worden omdat het zo strak wordt gespannen dat het beloopbaar zal zijn. Het doek is ontworpen voor een levensduur van dertig jaar. In die tijd hoeft het zeker niet te worden nagespannen. In die periode zal de roomwitte kleur niet noemenswaardig verkleuren.

Reageer op dit artikel