nieuws

Onderscheiding voor verdraaiende warmtewisselaar

bouwbreed

Een warmtewisselaar met verdraaiend binnenprofiel van Nefit heeft de Europese Aluminium Award gewonnen. De warmteoverdracht is dankzij de innovatie een stuk groter.

De prijs werd uitgereikt op de openingsdag van de aluminiumbeurs in Essen. De Duitse beursorganisator heeft inmiddels een heus gala opgetuigd rond de uitreiking van de prijs die ooit begon als een initiatief van het Nederlandse Aluminiumcentrum. Voorzitterschap en secretariaat van de jury zijn nog wel in Nederlandse handen.
Volgens juryvoorzitter prof.ir. L. Katgerman waren er nog nooit zoveel inzendingen voor de prijs die om de twee jaar wordt uitgereikt. De innovaties in zes categorieën werden stuk voor stuk beoordeeld op originaliteit, functionaliteit, life cycle costs en recyclebaarheid. Ketelfabrikant Nefit sleepte de prijs in de wacht in de categorie Machines en Elektronica. Voor de nieuwste generatie cv-ketels ontwikkelde het bedrijf een nieuwe warmtewisselaar waarvan het profiel aan de binnenzijde wegdraait. Dat vergde een knap staaltje extrusietechniek, maar komt de warmteoverdracht ten goede. Ook de oppervlaktebehandeling van de warmtewisselaar vond de jury bijzonder. De warmtewisselaar wordt toegepast in de nieuwe ketel Topline B3U, die binnenkort op de markt komt.
Een andere prijswinnaar was de inklapbare waterkering, Dutchdam. Die tijdelijke dam bestaat uit geëxtrudeerde aluminiumprofielen die bij laag water opgevouwen in de kruin van een dijk of een kade ligt. Het ontwerp van uitvinder Corné Rijlaarsdam sleepte de afgelopen jaren al diverse prijzen in de wacht. In de categorie bouw en constructie was er een prijs voor de steplift, die monteurs van hoogspanningsmasten snel en veilig omhoog brengt.

Reageer op dit artikel