nieuws

‘Nikkelsulfide is niet te voorkomen’

bouwbreed

De meest voorkomende oorzaak voor glasbreuk is nikkelsulfide-insluiting. Ondanks alle – veelal vrijblijvende – voorzorgsmaatregelen, is het niet 100 procent te voorkomen. Een glazen paneel kan incidenteel breken.

De vele incidenten als gevolg van nikkelsulfide zijn niet schrikbarend, meent C. Isselmann van het onafhankelijk geveltechnisch bureau Köhler-Peutz in Zoetermeer. “Procentueel gezien valt het wel mee als je dat afzet tegen de miljoenen vierkante meters glazen gevels die jaarlijks worden aangebracht.”
Alleen voorgespannen (gehard) glas heeft last van nikkelsulfide-insluiting, een vervuiling die tijdens productie in het glas wordt ingesloten. Die ingesloten kristallen zetten bij hitte uit waardoor spanningen in het glas ontstaan en het knapt. Ook een destructieve test na het voorspannen van de ruit, de zogeheten heat soak test, biedt geen garantie dat het glas later niet alsnog breekt. Tijdens de heat soak test wordt het glas gedurende acht uur aan extreme temperaturen bloot gesteld. Zo’n 95 procent van de glasplaten met nikkelsulfide zal de test niet overleven. “De test biedt geen 100 procent zekerheid, een glazen paneel kan incidenteel breken” aldus de glasspecialist.
Maar het verplichten van deze test zou de kans op breuk zeker verminderen, meent Isselmann. “Er zijn inmiddels fabrikanten die zo’n test standaard uitvoeren, maar het is geen wettelijk verplichting. Als adviesbureau adviseren we in de voorfase om deze test in het bestek op te nemen. In sommige Duitse deelstaten is deze test overigens wel verplicht.”

Norm

Hoewel de toepassing van heat-soaked voorgespannen glas niet in een wettelijke norm is vastgelegd, is er recentelijk wel een Europese norm voor opgesteld (NEN-EN 14179-1). De adviseur benadrukt dat breuk als gevolg van nikkelsulfide-insluiting slechts een van de redenen voor glasbreuk is. Ook impact van buiten zoals het aanstoten door een schoonmaakgondel, vandalisme, beschadigingen tijdens de bouw kunnen debet zijn aan breuk. “Uiteindelijk komt het aan op een goed ontwerp, de juiste productkeuze, een nauwkeurige uitvoering en goed onderhoud”, vat Isselmann samen.

Reageer op dit artikel