nieuws

Innovatieve dubbele glasgevel voor Theater van Vlaardingen

bouwbreed

Het oude Theater van Vlaardingen krijgt na de renovatie een innovatieve dubbele glasgevel van BRS Structural Glazing.

Diagonale glasplaten van 2,5 bij 2,5 meter pakken een voorgespannen staalconstructie aan twee zijden in. Achter de glasgevel komt de foyer met daarachter de nog zichtbare originele gevel van architect Sybold van Ravesteyn.
Met een kracht tot bijna 10 ton trekken zes horizontale en acht verticale spanbanden de staalconstructie zo’n 5 millimeter in elkaar. Medewerkers van BRS Structural Glazing trekken de banden, elk voorzien van een trekkrachtmeter, steeds een beetje strakker aan met katrollen. Als de constructie aan het eind van de dag op spanning is, zetten de mannen de laatste staven vast.
De voorgespannen staalconstructie wordt komende week ingepakt in dubbel glas. De binnengevel wordt van isolatieglas gemaakt en de buitengevel van gelamineerd gehard glas. “Om de kans op spontane breuk te verkleinen, zijn alle glasplaten getest op nikkelsulfide-insluitingen”, zegt uitvoerder Remco van Hensbergen van aannemer Breijer Bouw. “Daarnaast is gekozen voor gelamineerd glas, zodat het glas in geval van breuk in de constructie blijft hangen.”
Om opwarming en uitzetting van de staalconstructie en thermische spanningen in het glas zoveel mogelijk te beperken, zit in de tussenruimte van 90 centimeter een ventilatiesysteem. Van Hensbergen: “Elektrische roosjes blazen onderin frisse lucht naar binnen en bovenin zitten klepramen. Omdat de constructie daardoor van binnen kan vervuilen, krijgt de constructie ook twee glazen loopbruggen. De binnenkant blijft zo bereikbaar voor glazenwassers of onderhoudsmedewerkers.” Tijdens de rest van de bouwwerkzaamheden pakt Breijer het glas in in noppenfolie om het te beschermen.
Het theater, dat ruimte biedt aan zo’n duizend man verspreid over twee zalen, opent in september 2007 de deuren weer voor het publiek. Door de glasgevel is het theater dan beter te zien vanuit de oude haven van Vlaardingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels