nieuws

Geluidsscherm met uitzicht

bouwbreed

– Een geluidsscherm dat geluid absorbeert en het zicht niet belemmert. Een combinatie van materialen verenigt beide wensen.

Het scherm is samengesteld uit een raamwerk van geperforeerd aluminium, opgevuld met hoog absorberend materiaal waartussen een transparant paneel van kunststof of glas wordt geplaatst van 15 tot 20 millimeter dik.
Het gaat om een gepatenteerd systeem waarvoor Eurorail in Hasselt de alleen vertegenwoordiging heeft in de Benelux. Directeur E.J. Timmer van Eurorail: “Het innovatieve zit hem in de combinatie van materialen die het mogelijk maakt om een transparant scherm tevens geluidabsorberend te maken.”
Hij spreekt van een “geluidabsorberend frame voorzien van een geluidisolerende doorzichtige plaat. Daarmee slaan we twee vliegen in een klap.”
Passend
De transparante geluidabsorberende schermen zijn passend gemaakt voor stijlen HE 160. Ze zijn op deze wijze te combineren met betonelementen, houten schermen en de standaard geluidabsorberende aluminium schermcassettes langs spoorbanen en autowegen of industriële vestigingen.
Fabrikant Teco levert de zogeheten TAP-elementen (Transparent Absorpent Panel) in de standaardafmetingen 3960 x 1000 x 125 millimeter. Elk element weegt circa 160 kilo.
De ontwikkeling van deze combinatie vergde circa een jaar. Timmer: “Het systeem is uitgebreid getest conform de ZTV-LSW 88 en heeft een absorptiewaarde van 4 dB en isolatiewaarde van 30 dB. Het voldoet daarmee aan de DIN-EN 1793-1 Norm.
In Frankrijk (650 vierkante meter in Parijs) en Duitsland zijn de schermen al op meerdere projecten geleverd en gemonteerd. “De eerste reacties van onder andere de Duitse Bundesbahn zijn positief.” Eurorail hoopt binnenkort bij een industrieterrein het eerste pilotproject in Nederland uit te voeren.

Reageer op dit artikel