nieuws

Compacte hoogwerker Hinowa reikt 19 meter

bouwbreed

Een werkhoogte van 19 meter en een zijdelings bereik van 7 meter bij een afstempeling van 3,20 meter. Hinowa biedt dat met zijn compacte rupshoogwerker Lightlift 19.65. De machine weegt zo’n 2080 kilo en kan daarmee volgens Hinowa Nederland op een gewone aanhanger worden vervoerd.

De fabrikant ontwikkelde voor zijn Lightlift 19.65 een nieuwe beveiliging die alle bewegingen stopt wanneer de last in de werkbak boven de toegestane 120 of 200 kilo komt. Het verschil hangt samen met de stand van de giek. Hinowa zegt de veiligheid ook te verbeteren met een afstandsbediening zodat de machinist de hoogwerker niet vanuit de werkbak op en af de aanhanger hoeft te rijden en buiten het bereik van de rupsen blijft.
Een elektronische waterpas stabiliseert de hoogwerker en blokkeert alle bewegingen wanneer die meer dan 3 graden uit het lood staat. Onder de stempelpoten zitten grote instelbare steunschijven die de druk op de bodem verminderen. De bediening blokkeert zodra een van de poten niet meer op de grond rust. De machinist kan dan alleen nog in de veiligheidspositie terugkeren.

Pantografisch

De giek bestaat uit vier armen die twee aan twee bewegen. De machinebouwer noemt dat ‘pantografische kinematische bewegingen’. Wanneer de giek haaks op een muur staat beweegt de werkbak met deze bewegingen vlak langs de gevel zonder dat de machinist de telescopische arm hoeft te gebruiken.
Met een gedraaide werkbak kan de machinist met dezelfde bewegingen ook vlak langs de muur bewegen wanneer de giek parallel aan de gevel staat.
Hinowa gebruikt hogesterktestaal voor zijn Lightlift 19.65 en vermindert daarmee het gewicht en de afmetingen van de hoogwerker. Lengte, breedte en hoogte bedragen respectievelijk 4,45, 0,82 en 2 meter. De fabrikant geeft drie jaar garantie op de stalen constructie.
In de machine genereert een benzinemotor met automatisch geregeld toerental van Honda bij 3600 toeren een vermogen van 11 kilowatt. In de machine zit ook een elektromotor van 2,2 kilowatt voor het normale lichtnet waarvan de stekker in elk stopcontact past.

Reageer op dit artikel