nieuws

‘Britse overheid schat pfi-schuld te laag in’

bouwbreed

Het Britse Office for National Statistics heeft berekend dat de overheidsschuld door de pfi-schulden in de gezondheidszorg 6,5 miljard euro hoger ligt dan het tot nu toe gehanteerde cijfer. Dat betekent dat de nationale schuld toeneemt van 35,3 naar 36,7 procent van het BNP.

Critici stellen echter dat de werkelijke pfi-schuld veel hoger ligt omdat het ONS slechts een klein aantal van de vele op deze manier gebouwde ziekenhuizen heeft meegeteld.
Het Britse bureau voor de statistiek heeft vijf jaar studie en rekenen nodig gehad om tot een aanvaardbare berekening te komen. Dat gebeurde op verzoek van minister van financiën Brown en van het parlement dat vindt dat de overheidschuld wordt geflatteerd door veel pfi’s niet in de boeken te zetten. Bij de projecten in de gezondheidszorg, net als in andere sectoren, financieren private partijen de ziekenhuizen of andere voorzieningen. Vervolgens moet de overheid die pfi-partners voor 25 of 30 jaar jaarlijks een bedrag terugbetalen, wat leidt tot een toekomstige schuld voor de overheid.
Het statistiekbureau, dat de berekeningen zelf uiterst gecompliceerd noemde, zorgde zelf voor verwarring. Oorspronkelijk meldde het dat de pfi’s in Schotland wel waren meegeteld maar die in Engeland en Wales ‘om technische redenen niet’. Later bleken de vijf grootste Engelse pfi’s, goed voor driekwart van de schuld, toch te zijn meegenomen. Volgens oppositie-woordvoerder Osborne houdt Brown nog steeds de werkelijke schuld door de pfi verborgen. Professor Shaoul van de Universiteit van Manchester is het daar mee eens. ”Veel projecten zijn buiten de boeken gehouden omdat de overheid aanneemt dat het risico is overgedragen aan het bedrijfsleven. Dat is een gevaarlijke redenering, want als er iets fout gaat dan draait de overheid er toch voor op.”

Reageer op dit artikel