nieuws

Bouwkundestudent verkiest hbo boven universiteit

bouwbreed Premium

– De hbo-opleidingen Bouwkunde mogen dit jaar gemiddeld een groter aantal studenten verwelkomen dan in het schooljaar 2005-2006. Onder universitaire studenten is juist minder belangstelling voor Bouwkunde. Bij civiele techniek geldt precies het omgekeerde.

– De hbo-opleidingen Bouwkunde mogen dit jaar gemiddeld een groter aantal studenten verwelkomen dan in het schooljaar 2005-2006. Onder universitaire studenten is juist minder belangstelling voor Bouwkunde. Bij civiele techniek geldt precies het omgekeerde.
Dit blijkt uit de vooraanmeldingen bij de Informatie Beheer Groep tot en met week 35. Studenten hebben tot 1 oktober de tijd om zich definitief in te schrijven. Vorig jaar hadden zich, op dezelfde peildatum, 1791 studenten ingeschreven voor een hbo-opleiding bouwkunde; dit jaar zijn dat er 1831.
Bij de universiteiten kozen in 2005 in totaal 642 studenten voor deze opleiding, in 2006 zijn dat er 600. Op de Haagse Hogeschool steeg het aantal aanmeldingen voor Bouwkunde met 47 procent. Bij de Hogeschool Utrecht schreven zich 18 procent m í nder studenten in dan vorig jaar. Een verklaring hiervoor is lastig te geven, vindt Hiddo Velsink, clustermanager Bouw bij de Hogeschool Utrecht. “Vorig jaar hadden we bij Bouwkunde een veel hogere instroom dan normaal. De aanmeldingen van dit jaar komen meer overeen met de normale aantallen.”
Op de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven stegen de inschrijvingen voor deze studie met 6 procent. Op de TU Delft is het aantal inschrijvingen voor Bouwkunde echter beduidend lager dan vorig jaar. De faculteit bouwkunde heeft 378 nieuwe studenten ingedeeld, wat neerkomt op bijna 15 procent minder studenten. Heel erg vindt de TU dit niet, bekent Christian van Ees, onderwijssecretaris van de faculteit Bouwkunde. “Natuurlijk is het heel erg leuk als veel studenten zich bij ons aanmelden, maar voor ons zijn die grote aantallen vrij lastig qua ruimte.”
Over de oorzaak van de terugloop in het aantal aanmeldingen kan Van Ees weinig zeggen. “Net zo min als dat we de eerdere toename kunnen verkla ren. Het lijkt ons wel een goed idee om daar onderzoek naar te doen, al was het maar om de tendens in beeld te krijgen.”
De aanmeldingen voor Civiele Techniek op de TU Delft zijn met 9% gestegen. Op de Universiteit Twente stegen de aanmeldingen met liefst 17 procent. Bij de HBO-opleiding Civiele Techniek daalde op de Hogeschool Zeeland het aantal inschrijvingen ten opzichte van vorig jaar het sterkst, namelijk 48 procent. Grootste steiger is de Christelijke Hogeschool Windesheim, met 25 procent meer vooraanmeldingen.

Reageer op dit artikel