nieuws

Bedenk tijdig oplossing voor wateroverlast

bouwbreed

Stedenbouwkundige planontwikkeling en diameters van rioleringen moeten nu al worden aangepast met het oog op extreme weersomstandigheden die een klimaatverandering veroorzaakt. Dat vindt een specialist group Klimaat and Water die zich deze week presenteerde op de beurs Aquatech.

Investeerders keren Nederland de rug toe als er niet direct iets gebeurt, denken de Nederlandse experts die leiding geven aan het team van internationale waterspecialisten. “De gevolgen van klimaatproblemen zijn geen borrelpraat meer, er moet nu echt iets gebeuren”, benadrukt teamlid prof. dr. Pier Vellinga (faculteit Aard- en Levenswetenschappen aan de Vrije Universiteit).
“Het is in het Westland al gebeurd dat Interpolis een nieuw kassencomplex, waarvoor de financiering al rond was, niet wilde verzekeren met het oog op de verwachte gevolgen van klimaatveranderingen”, geeft hij als voorbeeld. “De volgende stap is dat buitenlandse investeerders ons land mijden, sommigen zijn er nu al huiverig voor. We willen toch niet het Bangladesh van Europa worden?”

Investeerders

Vellinga denkt dat vooral Amerikaanse investeerders, die de gevolgen van Katrina van nabij hebben gezien, niet meer in Nederland zullen bouwen als “wij geen robuust antwoord geven op de uitdagingen die zich aandienen”.
Hypotheekverstrekkers zullen volgens hem op termijn geen lening meer geven voor woningen en bedrijfsgebouwen in door waterproblemen bedreigde gebieden. Voorzitter Roelof Kruize, tevens directeur van Waternet, ziet de zomer van 2006 als een typerend voorbeeld van wat ons wacht. “In juli dreigden problemen met wegschuivende veendijken als gevolg van uitdroging, in augustus hadden we onvoldoende pompcapaciteit om steden droog te houden.'”

Specialistenteam

Het specialistenteam bekijkt de effecten van klimaatverandering op waterbeheer en watercyclus en brengt in kaart welke veranderingen in planning en ontwerp van watersystemen nodig zijn. Nederland neemt het voortouw in het project, maar is bepaald niet het enige land dat ernstige gevolgen van klimaatverandering moet vrezen.
Wereldwijd zijn watersystemen ingericht op basis van historische gegevens over temperatuur, regenval, wind en smeltwater. Een systeem van kansberekening voor toekomstige ontwikkelingen moet daarvoor in de plaats komen: volgens sommigen is binnen enkele decennia een zeespiegelstijging van meters te verwachten, volgens anderen een stijging van enkele decimeters. Benodigde investeringen in bijvoorbeeld zeedijken, overloopgebieden en in infrastructuur voor nieuwe woningbouwlocaties moeten worden bijgesteld na berekening van de kans dat die voorspellingen uitkomen.
Klimaatdeskundigen worden nu al geraadpleegd bij de ontwikkeling van de Zuidplaspolder. Het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht is in Hilversum een project gestart om met behulp van membraanfiltratie afvalwater geschikt te maken voor infiltratie in natuurgebieden, in geval van plotselinge extreme droogte als gevolg van klimaatverandering.
De specialist group Climate and Water is een gezamenlijk initiatief van de International Water Association (IWA) – een vereniging van waterprofessionals met tienduizend leden uit 120 landen – en Co-operative Program on Water and Climate (CPWC). De groep specialisten bestaat uit tien afgevaardigden uit Nederland, Spanje, USA, India, Oeganda, Japan en Canada.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels