nieuws

Balfour Beatty blijft ongenaakbaar op ranglijst Britse aannemers

bouwbreed

Balfour Beatty was ook afgelopen jaar het grootste aannemingsbedrijf van Groot-Brittannië met een omzet van 4,938 miljoen pond (ongeveer 7,06 miljard euro).

Op de tweede plaats staat huizenbouwer Taylor Woodrow met ruim 3,5 miljard pond, gevolgd door Amec, Carilion en Laing O’Rourke. De Britse dochters van Koninklijke BAM, HBG en Edmund Nuttall, zijn met een gezamenlijke omzet van 1,227 miljard opgeklommen van de tiende naar de negende plaats. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van het vakblad Construction News. De cijfers hebben betrekking op het kalenderjaar 2005 of op fiscale boekjaar tot begin april van dit jaar. In de ranglijst hebben zich sindsdien echter alweer belangrijke veranderingen voorgedaan.
Balfour Beatty blijft aan de top staan maar is door de recente overname van Birse met een omzet van 340 miljoen pond wel weer groter geworden. Carillion is van de vierde naar de tweede plaats opgerukt door de overname van Mowlem dat meer dan twee miljard omzet toevoegt. Bij Amec is overigens wel rekening gehouden met de verkoop van de elektrotechnische dochter Amec Spie, die weliswaar dit jaar is afgerond maar al in 2005 was aangekondigd. Wat de andere vaderlandse bedrijven betreft staat VolkerWessels op de 39ste plaats, vergeleken bij een 71ste een jaar geleden. VolkerWessels heeft, volgens de berekening van CN, een Britse omzet van 279,9 miljoen pond. Het bedrijf boekte een omzetgroei van 161 procent en staat daarmee wat dit gegeven betreft op de hoogste plaats. VolkerWessels is onder eigen naam actief en is verder onder meer eigenaar van wegenbouwer Fitzpatrick. Collega Heijmans; Britse dochter Leadbitter staat op nummer 74 met een omzet van 155,9 miljoen. Andere buitenlandse noteringen zijn Vinci/Ringway op een 14e plaats, Skanska op plaats 18, het Australische Multiplex op 36 en Bouygues/Colas op nummer 41.
Verreweg de grootste opdrachtgever is het ministerie van volksgezondheid, dat vorig jaar 159 contracten met een totaal waarde van 3,362 miljoen vergaf. Op de tweede plaats staat het ministerie van defensie met 43 opdrachten voor 1,631 miljoen, gevolgd door de collega’s van transport die 63 contracten voor in totaal 1,589 miljoen ondertekenden. In de private sector komt dan gasbedrijf Centrica die slechts d rie contracten uitdeelde maar daarmee wel een totaalbedrag van 1100 miljoen boekte. Volgende op de lijst zijn vooral projectontwikkelaars zoals Land Securities en British Land. ING Vastgoed staat hier op een 53ste plaats met drie contracten die een waarde van 87,2 miljoen vertegenwoordigden.

Reageer op dit artikel