nieuws

Automobilisten betalen straks elf cent per gereden kilometer

bouwbreed

Automobilisten gaan vanaf 2012 3,4 cent per gereden kilometer betalen. In de spits komt daar nog eens 8 cent bovenop. Uit de netwerkanalyses van het ministerie blijkt dat de files in de Zuidvleugel met 10 procent per etmaal dalen en in de Noordvleugel met 3,5 procent.

De opbrengst van de kilometerprijs vloeit voor 95 procent terug naar een fonds voor nieuwe infrastructuur. De overige 5 procent gaat zitten in de kosten van het systeem om de kilometerprijs te innen. De wegenbelasting en bpm komen te vervallen, want het is niet de bedoeling dat de auto als melkkoe fungeert.
Minister Peijs (verkeer) heeft via de Nota mobiliteit vastgelegd dat in 2012 een landelijke heffing wordt ingevoerd. Over de hoogte daarvan heeft zij zich tot op heden niet willen uitlaten, maar uit de zogenoemde netwerkanalyses van de regio’s blijkt het ministerie het tarief van 11 cent voor te schrijven. Deze analyses vormen de bouwstenen voor de prioriteiten voor alle nieuwe infrastructuur tot 2020.

Dalen

Landelijk zal het aantal autokilometers in de spits met 7 procent dalen als per gereden kilometer een tarief van 3,4 cent geldt. Met de spitsprijs van 8 cent extra daalt het aantal autokilometers tot 14 procent. Per etmaal daalt het aantal autokilometers met respectievelijk 8 en 10 procent. Het spitstarief wordt gerekend, zodra meer dan 80 procent van de wegcapaciteit wordt gebruikt. Deze percentages heeft de afdeling AVV van het ministerie berekend.
Daarnaast blijkt de heffing van 11 cent een positief effect te hebben op de groei van het openbaar vervoer. De trein kan rekenen op 5 procent extra passagiers en het gebruik van bus, tram en metro stijgt met 4 procent.
Momenteel vindt druk overleg plaats tussen het ministerie en de afzonderlijke regio’s over de begroting van volgend jaar. Eind dit jaar wordt vastgelegd welke projecten in aanmerking komen voor de zogenoemde versnellingsprijs. Deze tolprijs speelt voor de korte termijn en eindigt als de landelijke kilometerprijs wordt ingevoerd. De regio Amsterdam/Noordvleugel geeft aan dat ze hoge verwachtingen heeft van toltrajecten op de A1 Muiderberg-Eemnes, de A5 en de ring Amsterdam. Daarnaast komen onder meer de doorgetrokken A15, de A2 boven Maastricht en de A27 in aanmerking voor tol.

Reageer op dit artikel