nieuws

Aantal ongevallen in Zweedse bouw gezakt

bouwbreed

De arbeidsveiligheid in de Zweedse bouwsector ontwikkelt zich gunstig. Het aantal ongevallen per 1 miljoen arbeidsuren – de zg. ongevallenfrequentie – daalde vorig jaar naar een historisch laagterecord van 6,8. Dat blijkt uit het zojuist verschenen jaarlijkse rapport van de centrale raad voor het arbeidsmilieu in de bouw (BCA). Het aantal ongelukken per 1000 werknemers zakte naar 12,2. Dat was in het voorafgaande jaar 12,7. Minder gunstig was desondanks dat het aantal ongevallen met dodelijke afloop in absolute zin fors groeide van 5 naar 11. De arbeidsverzekering ziet niettemin wel ook een positieve ontwikkeling bij het ontstaan van arbeidsgerelateerde ziektes. Per 1000 werknemers werden 5,3 gevallen geregistreerd. Dat is een daling met 1,5 ten opzichte van 2004. De meeste ziektegevallen (69 procent) ontstaan nog steeds door overbelasting. Overbelasting is ook een belangrijke oorzaak van de acute ongelukken, naast vallen.

De arbeidsveiligheid in de Zweedse bouwsector ontwikkelt zich gunstig. Het aantal ongevallen per 1 miljoen arbeidsuren – de zg. ongevallenfrequentie – daalde vorig jaar naar een historisch laagterecord van 6,8. Dat blijkt uit het zojuist verschenen jaarlijkse rapport van de centrale raad voor het arbeidsmilieu in de bouw (BCA). Het aantal ongelukken per 1000 werknemers zakte naar 12,2. Dat was in het voorafgaande jaar 12,7. Minder gunstig was desondanks dat het aantal ongevallen met dodelijke afloop in absolute zin fors groeide van 5 naar 11. De arbeidsverzekering ziet niettemin wel ook een positieve ontwikkeling bij het ontstaan van arbeidsgerelateerde ziektes. Per 1000 werknemers werden 5,3 gevallen geregistreerd. Dat is een daling met 1,5 ten opzichte van 2004. De meeste ziektegevallen (69 procent) ontstaan nog steeds door overbelasting. Overbelasting is ook een belangrijke oorzaak van de acute ongelukken, naast vallen.

Reageer op dit artikel