nieuws

Vinci ziet omzet met 16 procent groeien

bouwbreed

parijs – Het Franse Vinci heeft in de eerste helft van 2006 een omzet geboekt van 11,7 miljard, 16,4 procent meer dan een jaar eerder. Daarin is echter voor het eerst de omzet van 812 miljoen meegerekend van de dit voorjaar verworven autowegenbeheerder ASF. De vergelijkbare omzet van Vinci ging met 8,3 procent omhoog.

Vinci Construction boekte met een omzet van 4,9 miljard een groei van 7,2 procent. In Frankrijk is nog steeds sprake van een sterke hausse, terwijl elders vooral de grote projecten, de activiteiten van het ook in ons land actieve Freyssinet en de dochterbedrijven in Centraal-Europa het goed doen. De bouwdivisie had eind juni voor 2,1 miljard euro aan opdrachten in de boeken staan.

Wegenbouwdochter Eurovia kon een omzetgroei met 11,5 procent neerzetten, wat vooral te danken is aan de goede gang van zaken in Frankrijk waar volgens Vinci sprake is van “een sterk dynamisme op de markt”. Internationaal is Eurovia vooral te spreken over de gang van zaken in Duitsland “die de sinds enkele maanden zichtbare opleving bevestigt”. Vinci Concessies – zonder ASF – zag de inkomsten met 12,9 procent groeien. Alleen de divisie energie bleef met een groei van 3,9 procent wat achter.

Tegelijkertijd deelde de bouwgigant mee dat het de luchtvaartafhandelaar Worldwide Flight Services WSF voor 315 miljoen euro heeft verkocht aan het financiële bedrijf LBO France. WSF is met 11.000 werknemers één van de grootste aanbieders van luchthavendiensten en wereldleider in de afhandeling voor de vrachtsector. Op Schiphol is WSF actief via dochter SFS Holland. WSF haalde in 2005 een omzet van 505 miljoen euro.

Het bedrijf is actief op meer dan honderd vliegvelden waaronder Brussel, Londen Heathrow, Parijs Charles de Gaulle en vrijwel alle grote luchthavens in de VS. Vinci stoot WSF af omdat het niet tot de kernactiviteiten behoort. Bovendien moet het Franse bedrijf geld vrijmaken om de financiële gevolgen van de overname van ASF op te vangen.

Vinci blijft wel actief op het gebied van de aanleg en het beheer van luchthavens en haalde op dit terrein onlangs de opdracht binnen voor twee nieuwe vliegvelden in Cambodja.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels