nieuws

Veel onderhoud aan vaarwegen in zomer

bouwbreed

den haag – In de zomermaanden wordt niet alleen aan de snelwegen hard gewerkt, ook zeventien vaarwegen worden onderhanden genomen. Onderdeel van het groot onderhoud aan de ringweg A10-Zuid is de vervanging van de Schinkelse bruggen. Dat leidt komende week tot volledige stremming van zowel de snelweg als de vaarweg.

De Schinkel is ruim een week onbevaarbaar. Daarnaast gaat de vervanging van de sluizen in de Zuid-Willemsvaart tot grote overlast leiden, waarbij eveneens diverse malen sprake zal zijn van volledige stremming van de vaarweg. De sluizen 10 en 12 worden vervangen en de werkzaamheden lopen tot eind dit jaar.

Rijkswaterstaat combineert zoveel mogelijk projecten op de vaarwegen. Ook waterbouwers en installateurs krijgen vaker te maken met prestatiecontracten en een grotere regierol. Dit jaar is overigens ruim een half miljard euro beschikbaar voor de vaarwegen, waarvan bijna twee ton voor beheer en onderhoud. Vergeleken met de autowegen is het een beperkt budget, dat vooral wordt gestoken in de renovatie van sluizen.

Bij de Beatrixsluis in het Lekkanaal wordt het beton van de heftorens gerenoveerd, waarbij regelmatig één kolk buiten werking zal zijn. Vergelijkbare overlast is het gevolg bij de revisie van de hefdeuren in de Irenesluis in het Amsterdam-Rijnkanaal. Begin september zal bij hetzelfde kanaal het sifon Zeeburg worden vervangen. Het afzinken daarvan leidt tot een nachtelijke afsluiting.

Beperkingen

Het onderhoud aan de Kreekraksluis in de Schelde-Rijnverbinding leidt in september tot diverse beperkingen. Een kolk is uit de roulatie en de schutcapaciteit is beperkt. Bij de sluizen Linne en Roermond in de Maas en het Lateraalkanaal worden de elektrotechnische installaties vervangen, een grote klus die vier maanden tot overlast leidt. Verderop worden elektrotechnische installaties van de sluis Belfeld en Sambeek vervangen.

Een stuk hoger op het Maas-Waalkanaal wordt het complex Weurt aangepakt. De brug wordt tussen september en oktober verhoogd en voor die tijd worden de technische en werktuigbouwkundige installaties grondig gerenoveerd. In het Julianakanaal wordt het sluiscomplex Born en Maasbracht aangepakt.

Rijkswaterstaat is verder begonnen aan verbreding van de Twentekanelen, zowel Eefde-Diepenheimsebrug als Goor-Delden. Beide projecten lopen de rest van het jaar en leiden tot capaciteitsbeperkingen voor werkschepen.

In het Noorden wordt in opdracht van de Gasunie een gasleiding gelegd op het traject Hindeloopen, Medemblik, Urk en Kornwerderzand. In september bereikt de leiding de vaargeul en is die afgesloten, maar eromheen varen blijft wel mogelijk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels