nieuws

Spoorverdubbeling tussen Amsterdam en Utrecht loopt vertraging op

bouwbreed Premium

UTRECHT – Het duurt nog tot april volgend jaar voordat alle vier de sporen tussen Amsterdam en Utrecht in gebruik worden genomen. De nieuwe dienstregeling van de spoorwegen moet daarom worden aangepast. Dat heeft spoorbeheerder ProRail gemeld aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Tot nog toe gingen ProRail, de NS en staatssecretaris Schultz ervan uit dat de sporen begin december, bij het begin van de nieuwe dienstregeling van 2007, in gebruik zouden worden genomen. De vertraging betekent een flinke tegenvaller voor de betrokken partijen en de reizigers. De vertraging heeft te maken met de latere oplevering van het nieuwe beveiligingssysteem en de bijbehorende certificaten. De verwachting is dat de lijn nu in april 2007 klaar is.

Het spoor tussen Utrecht en Amsterdam is een van de drukst bereden trajecten van het land. Om meer personen- en goederenverkeer soepeler te verwerken, is de capaciteit uitgebreid van twee naar vier sporen. De maximumsnelheid op het vernieuwde traject gaat omhoog naar 200 kilometer per uur. De werkzaamheden begonnen in 2000 en omvatten naast de spoorverdubbeling onder meer de vervanging van twaalf overwegen door tunnels en aanleg van een aquaduct bij Abcoude onder het riviertje de Gein.

Reageer op dit artikel